Българският „Ага“ спечели „Златната липа“ за най-добър филм

Повече от 10 хиляди са зрителите, гледали лентите от програмата на тазгодишното издание на филмовия фестивал „Златната липа“ в Стара Загора, съобщи организаторът на събитието Магдалена Ралчева.

Най-новите достижения на европейското кино представи Седмото издание на Международния кинофестивал „Златната липа“ 2019.  В продължение на пет дни старозагорци и гости на града можеха да се насладят на прекрасни филми и отлична актьорска игра.

Международно жури с председател Илиян Джевелеков обяви отличените ленти.

Филмът „Ага“ е удостоен с две престижни награди – режисьорът Милко Лазаров получи приза за най-добър филм, а „Златна липа“ за най-добра мъжка роля отива при Михаил Апросимов.

За най-добра актриса бе определена Халдора Гейрхардсдотир за главната й роля във филма „Жена на война“,  в своята категория най-високото отличие получи и режисьорът на лентата  Бенедикт Ерлингсон.

Съюзът на българските филмови дейци връчи своята награда на лентата на Ласло Немеш „Залез“.

Церемонията по закриване на фестивала и връчване на статуетките „Златна липа“ на наградените филми ще започне в 18 часа днес в залата на Старозагорската опера. След нея ще бъде прожектиран по традиция и филмът, носител на голямата на града.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram