Уникални орхидеи в Казанлъшко

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, заедно с група от 10 холандци, дадоха специална пресконференция, по време на която съобщиха за наличието на уникални орхидеи в Казанлъшко. Те се намират в мочурище между Голямо Дряново и Дунавци. Холандците са по покана на кмета на Голямо Дряново и са представители на водното стопанство в Холандия. Те са впечатлени от уникалната българска природа. В групата има 4-ма еколози, които са описали до този момент 16 вида орхидеи. Според еколозите, тъкмо в Казанлъшко е едно от последните места в Европа, където орхидеите виреят в алкални и резови мочурища, които са най-благоприятната естествена среда за развитието на цветята. Елка Вутева съобщи, че има намерение да бъдат използвани европейски средства за запазването на местообитанието, което е застрашено от преминаването на път между селата и построената жп линия.

Оказва се, че орхидеите в Казанлъшко са описани детайлно последно през 1971-ва година. Има възможности уникалните алкални и резови мочурища да бъдат превърнати и в туристическа атракция. Самите холандци са особено впечатлени от посещението си в Казанлък.

„Устремени към икономическите постижения в Европа, новите страни в съюза, сред които и България, забравят за своето най –голямо богатство – своята природа“, коментираха още холандските гости. При разговори с общинското ръководство в Казанлък е договорено за следващи години да бъдат осъществени съвместни изложби на цветя с холанците, които провеждат половингодишен фестивал.

Г.Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram