Казанлък ще представя България в едно от най-популярните изложения в Япония

Казанлък ще представя България в едно от най-популярните изложения в Япония – Експо 2013-та година в Осака. Новината съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя е провела среща с представители на Осака, които са били в Казанлък за Фестивала на розите. Част от фестивала е представяне на традиционна кухня от различна държава в изложението, което се организира през четирири години. Сред кандидатури на о. Хавай, Лос Анджелис и Чикаго, японците са избрали през 2013-та традиционната кухня да бъде представена от българския град Казанлък. Една от причините е огромната обич и възхищение на японския народ към българската култура и традиции.

България ще бъде представена от 26-ти май до 6-ти юни, като промотирането на събитието, японците правят почти година по-рано, за което община Казанлък трябва да организира своя кампания, която вече е в ход, съобщи кметът Стоянова. Сформира се и специален екип, който да подготви българското представяне, което ще включва, фолклор, традиции, розовото масло и традиционната кухня. Самото изложение се посещава от над 700 хиляди души. Допълнителна помощ на казанлъчани ще окажат и делегации от побратимените градове Фукояма и Монаката, които ще гостуват на Казанлък през септември тази година.

При разговор с друга делегация от Саудитска Арабия, пристигнала в Казанлък за Фестивала на розата, е проявен интерес за сътрудничество относно организацията на самия фестивал. Арабите, представители на бизнеса и общинското ръководство в град Таиф, желаят да обменят опит за организацията на самия фестивал. Самите те провеждат празник на цветята, като са изразили желание да почерпят от опита на Казанлък и изразяват намерение техният празник да се превърне във фестивал. Отделно китайска делегация проявява интерес към розопроизводството, съобщи още кметът Галина Стоянова.

Г.Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram