ПРЕСТЪПНО!? Зам.кметът Косев и жена му крият пари и лъжат държавата?

Укривало ли е от държавата пари семейството на зам.кмета по финансите Косев? Вероятно-да, щом в декларацията му пред Сметната палата има неверни данни. Умишлено ли е подведена държавна институция? Защо? Отговорите са в Наказателния кодекс.

В ДЕКЛАРАЦИЯ по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, с входящ номер Г3922/30.04.2014, на Петър Николов Косев, зам. кмет на община Казанлък в т. 7. „Банкови влогове” /депозити/ той декларира общо банкови влогове и депозити на съпругата си Галина Йорданова Димитрова-Косева в размер на 64 843 лв. Но според информацията от вчера от Корпоративна търговска банка /КТБ/ става ясно, че само в тази банка към 31.12.2013 г., госпожа Косева е имала двойно по-голяма сума от 129 118 лв.

Косев е подал декларация с невярно съдържание, като е укрил сума по тези документи в размер на 64 275 лв.

А колко депозита и в какви банки са имали г-жа Косева и г-н Косев към 31.12.2013 г. могат да проверят само компетентните органи.

Само с тези налични документи, зам.кметът вече носи наказателна отговорност по чл. 313 ал. 3 от НК, той предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лв.

Може дори да се предположи, че цялата сума е укрита и явно за ВИП клиентите си КТБ не е предоставяла информация на Сметната палата.

Сметната палата е била длъжна да направи проверка на декларираните обстоятелства по чл.7 /5/ от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности,който гласи: „Проверката се извършва чрез съпоставяне на декларираните факти и получената информация. Проверката приключва със заключение за съответствие, когато не е установена разлика между тях, включително в случаите на несъответствие между декларираните факти и получената информация по чл. 3, ал. 1, т. 3 в размер до 10 000 лв. В останалите случаи проверката приключва със заключение за несъответствие”.

В същия закон от чл. 3, ал.1, т.3 императивно се изисква зам.кметът Косев да декларира всичките си парични суми, вземания и задължения над 5 хиляди лева в местна или чуждестранна валута.

Явно Сметната палата не е извършила проверка или КТБ не са предоставили информацията. И пак стигаме до прокуратурата.

Потърсен за коментар зам.кметът Петър Косев не пожела да говори с оправданието, че в момента шофирал. Съпругата му не пожела също да отговаря на въпросите ни и контрира с безочливата реплика: „Не можете да ми държите сметка!”

Очаквайте повече по скандала тази вечер в емисия „Новини” на Пресс ТВ от 18:15 часа.

Ето как отговориха семейство Косеви, потърсени за коментар:

Снимка: Семейно селфи във Фейсбук

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram