Казанлък се побратими с италианския град Кацаго Сан Мартино

Ритуалът по подписване на меморандум за побратимяване между Казанлък и Кацаго се състоя днес по време на среща на Кмета Галина Стоянова с чуждестранните делегации в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4.

Кметът на италианския град Антонио Мосини благодари за новото приятелство и изрази надежда то да донесе добри плодове за жителите на двата града, а за новото партньорство канцонета изпяха гост – изпълнители от новия побратим на Казанлък.

Свидетели на церемонията бяха гостите от вече побратимени градове на Казанлък и те посрещнаха новото сътрудничество с много аплодисменти.

Всяка от 9-те делегации в срещата представи накратко извървения съвместно път на развитие на сътрудничеството с Казанлък. Сред най-новите приятели на Града на розите е алжирският Блида, до днес – най новият  побратим. „Вие работите за името на Казанлък, но и на България!“, отбеляза кметът Махмуд Беназут към Галина Стоянова и нейния екип.

Сред по-новите побратимявания на Казанлък е провинцията на Сеул Джунанг-гу, Южна Корея. Гостите от там се похвалиха с гостуването тази година на делегация от Казанлък и участието в техния Фестивал на розата, който традиционно се провежда от 18-ти до 20-ти май. Атрактивният 5-километров розов тунел тази година е привлякъл интереса на над 2 млн. посетители в Джунанг-гу.

От 2010г. датират контактите с китайския 7-милионен град Дзинан, с които също продължават добрите взаимоотношения. От китайска страна бе дадена висока оценка на обмена в сферата на културата и изявиха желание развитието на сътрудничеството да продължи. Галина Стоянова отбеляза успешното участие в срещи между местни розопроизводители и казанлъшки готвачи в китайския Фестивал за хранене миналата година.

Участниците в общо 9-те чуждестранни делегации наред с по-дългогодишните приятели от Кочани, Македония, Търговище, Румъния, Толиати, Русия, Верия, Гърция и Надканижа, Унгария заявиха силното си желание контактите между градовете да продължат да се обогатяват.

Кметът на Община Казанлък посочи причината, която обединява всички – почитта към красотата. Галина Стоянова благодари за отношението, за вниманието към Фестивал на розата 2018, пожела приятни преживявания на своите гости и заяви: „Празникът се прави от жителите на Казанлък, а те са красиви, горди и много талантливи хора!“.

 

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram