Казанлък има 2-ма нови Почетни граждани

На Тържествено заседание на Общински съвет – Казанлък в залата на Исторически музей „Искра“ днес, на Празника на Казанлък за изключителни заслуги двама известни жители на Града на розите бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“.

„Изключително велики с това, че са достойни хора.“, така представи новите Почетни граждани на Казанлък Кметът на Общината Галина Стоянова.

Теньо Попминчев получи признателност за постиженията си в областта на науката и неговата цялостна, задълбочена научна и творческа дейност в областта на теоретичната експериментална физика.

Христо Карастойнов – за неговата дългогодишна обществено полезна дейност за град Казанлък и общината, за изключителни постижения в областта на културата и изкуството.

Към поздравленията за голямото признание Галина Стоянова добави: „Казанлък е достоен и много известен град с хората, които ражда, отглежда и които го прославят по света.“ и пожела на ново удостоените си почетни съграждани: „Бъдете винаги толкова земни и толкова велики колкото сте!“.

41-годишният професор Попминчев, ръководител на екип, създал революционно изобретение – рентгенов лазер определи като изключителна чест да си роден в Долината на розите и на тракийските царе. Възпитаникът на световноизвестния физик Теодосий Теодосиев, също Почетен гражданин на Казанлък, добави „и в Долината на физиците“ като признателност към Тео и неговия труд. Новият Почетен гражданин благодари на родителите си за любовта към книгите и знанието, на брат си за успешната съвместна работа, на Съдбата – за срещите с истински учители. Проф.Теньо Попминчев попада сред десетте най-обещаващи учени в света, според класацията, изготвена от Нобелови лауреати за учени, които са на път да променят света на авторитетното научнопопулярно списание „Science News“. На по-младите учени той пожела: „Вярвайте, че няма невъзможни неща! Защото единствената разлика между невъзможното и възможното е, че първото отнема малко повече време.“.

66-годишният ръководител на Танцов ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов определи последните 45 години от живота си като негова лична приказка: „Приказка с отрицателното и положителното от живота… Вие и японците ме извадихте от равновесието, в което живеех.“, призна новият Почетен гражданин на Казанлък. През годините Стоянов изключително много популяризира по света българския фолклор и красотата на казанлъшката роза. Към многото отличия от Япония, през февруари, т.г., Христо Стоянов бе удостоен с Ордена на Изгряващото слънце „Сребърни лъчи“ с решение на правителството на Япония и на императора Акихито за значимия си дългогодишен принос за приятелството между двата народа. „Благодаря за това, което ми дадохте вие във времето!“, обърна се той към своите съграждани: „Да работя в този град и да го прославям по света!“ и се закле: „Докато дишам Казанлък всичко това ще се опитам да го защитавам, прославям и да държа на него!“.

Тържествената сесия на Общински съвет – Казанлък в първия петък на месец юни – Денят на град Казанлък ще бъде запомнена и с изпълненото обещание на миналогодишния Почетен гражданин на Града на розите лютиера Едрьо Едрев, прославил майсторството на финото изкуство далеч отвъд пределите на България. При удостояването му с високото звание през 2017г. той обеща да изработи цигулка специално за Община Казанлък. Днес Едрьо Едрев дари на Община Казанлък копие наGuarneri del Gesu 1742.

Достойните личности на Казанлък бяха аплодирани от официалните лица, сред които Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, народните представители, излъчени от Казанлък, посланика на Алжир Нейно превъзходителство Латифа Беназа, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, Община и Общински съвет – Казанлък, Почетни граждани на Казанлък и отличени с вписване в Почетната книга, гости от чуждестранни делегации на побратимени градове.

Тържественото заседание започна с химна на България и „Ода на радостта“ – химн на Европейския съюз.

В края на специалната сесия Николай Златанов – председател на Общински съвет – Казанлък даде думата на най-младия побратим на Казанлък – алжирския град Блида. Специални поздравления и благодарности поднесе от името на делегацията Махмуд Беназут, председател на Общински народен съвет: „Нашето присъствие днес сред вас е израз на дълбоката ни връзка с вашия град. И Блида, и Казанлък се наричат Град на розата.“.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram