Драгомир Стойнев: Нямат програма за икономиката, как ще правят истински социални реформи?

„Проблемът на това управление е че няма икономическа програма. То не знае, но и не мисли кои са секторите, които да развива, къде да насърчава, как да управлява държавната собственост, как да прави политики за растеж, за повишаване на потреблението и доходите. А икономиката е секторът, който ще направи възможни реформите в социалната сфера, в образованието и в здравеопазването. Ако няма ръст и средства, за какви реформи говорим? Затова сега всичко се прави на парче и се запушват едни дупки, но се отварят други”, това заяви на среща с членове и симпатизанти на БСП в Стара Загора Драгомир Стойнев, зам.-председател на НС на БСП и депутат от региона.

Според него системата няма да издържи дълго време така и дори да се довърши този мандат, проблемите в икономиката ще се задълбочават. „Особено ме притеснява енергетиката и управлението на държавната собственост в нея. Сега трябва да се мисли с хоризонт 20 години, а не до края на мандата”, заяви Стойнев. Той попита какво става с проектите за новите мощности в ТЕЦ Марица Изток 2, какво ще се прави с мините. Според него 20 години минават бързо, а Старозагорският регион е много зависим от енергетиката и  отговорите трябва да се дават сега.

Драгомир Стойнев, заедно с Георги Гьоков представиха позицията на БСП против предвижданите от правителството пенсионна, здравна и образователна реформи. „Социалистите сме категорично против увеличаването на стажа и на възрастта за пенсиониране, нашият законопроект е за замразяването им, за увеличаване на осигуровките и на максималния осигурителен доход”, каза Стойнев. Георги Гьоков, който е зам.-председател на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика и член на Комисията по здравеопазване, представи детайли от модела на управляващите, който е твърде песимистичен „по-малко пенсионери, по-малко разходи”.

БСП не приема и предлаганата здравна реформа, тъй като тя не предвижда сигурност за пациентите, планира се сливане на здравни заведения, два различни пакета за бедни и богати и ако  човек  няма пари, той ще остане без лечение. „Здравето става стока, това е абсурд”, категорични са старозагорските социалисти от партийната организация „Център”, които  изразиха своето недоволство от готвените правителствени промени.

Предвиждането на държавно финансиране за частните училища ще създаде образователни гета, смятат социалистите. Така децата от семейства с ниски доходи и отдалечени райони ще получават много по-некачествени услуги. Ще продължи маргинализацията на големи групи ученици.

Представителите на левицата обсъдиха и европейската инициатива срещу Трансатлантичекото търговско споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и Европа. „Младите хора ще призоваваме за подкрепа позицията на БСП за включване в Общоевропейската подписка против Споразумението ТТИП, за да покажем, че българите имаме мнение”, каза спортистът Станимир Петров пред членовете на партийната организация „Родина. С общинския председател Валентина Бонева Стойнев обсъди и въпроси, свързани с предстоящите местни избори, както и дейността на структурите в Стара Загора.


sn_02
sn_04

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram