БЕЗОБРАЗИЕ! Гонят многодетна майка-специалист от Института по розата?

Изхвърлят майки-специалисти от Института по розата, оставят инженер по парни котли, вместо химик  

 

 

По случай 1 юни, Международният ден на детето, майка с три деца, на средна възраст и с 27 години стаж по специалността, е с подготвено предизвестие за съкращаване от работа в казанлъшкия Институт по розата.

Жената е с най-дългия стаж в отдел „Наука” на Института.

За подготвяните съкращения в научното звено в Казанлък, Пресс тв вече разказа в материал през изминалата седмица. Припомняме, че според споразумение от 22 май 2015 год., подписано между Селскостопанската академия и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа”, директорите на звената към Селскостопанската академия приоритетно трябва да прекратят трудовоправните отношения на лица в пенсионна възраст или такива, на които им предстои пенсиониране до края на 2015 год. Самият директор на Института на розата доц. Георги Чаушев е в такава възраст, но подборът му за намаляване на състава вероятно е по-различен от предписаните в Споразумението критерии. Към това сочи неофициалната информация, с която разполага редакцията.

Вторият, нарочен за съкращаване, е агроном, под 40 годишна възраст, баща на едно дете. Предизвестие е написано вече и за специалист по агроикономика с 12 години стаж, също на средна възраст. От Института ще си тръгне и икономист, майка на две деца, ненавършила 40 години.

Закрива се и бройката в отдела „Козметика”, научи още Пресс тв.

Редуцираните щатове са предимно в отделите „Наука” и „Научно-приложна дейност”, по този начин се неглижира приоритетната ос в Института-науката, алармират отлично осведомени.

В същото време на работа остава администрацията-близо 9 човека, сред щатовете са секретарка и шофьор, ползващи се с протекциите на Чаушев, разказаха запознати. От целия състав на НИРЕМК-33 човека, 8 са трудоустроените, които съкращението не е засегнало. Запазва се и съставът на полевъдните работници, хора, предимно с основно образование. При тях е любопитна подробността, че всички те имали своя странична дейност, паралелна на основното им работна място, посочиха нашите източници. Всеки от тях имал или оранжерия или масиви с насаждения, откъдето  докарвали допълнителни доходи.

Инженер със специалност по парни котли сензационно не попада в списъка за съкращенията и остава на работа на място, за което е пригоден единствено инженер-химик!? Той заедно с лаборантка от НИРЕМК всяка година по кампанията по розобера си вземали отпуск, за да работят в частни дестилерии за допълнителен хонорар.

Екипът ни научи, че общо за пет служители са оформени предизвестията. Всички те, обаче, днес не са на работа. Част от тях са в болнични, други в отпуск.

Преки наблюдатели на процесите в Института по розата бият тревога за случващото се там, обезкървяването му откъм специалисти, туширането на научната работа, поддържането на администрация за сметка на оснвната дейност. Дългогодишни познавачи на системата там коментират, че и нерегламентираната намеса на кмета Галина Стоянова, действията на директора Чаушев водят към едно-опустошаването и обезкостsвdнето на прочутия Институт по розата в полза на частни интереси.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram