Уникални кадри от източване на най-ценното масло от роза Дамасцена

Наша камера бе допусната до моментът, в който се източва драгоценното, най-търсеното  и скъпо масло от роза „Дамасцена“. През тази година за изработването на един килограм розово масло са нужни четири тона цвят от роза, които са набрани на ръка. Технологичният процес за изработването на маслото е поне 12 часа и се наблюдава и контролира от няколко специалисти. Източването на маслото в казанлъшко е буквално свещена процедура. Първо се разчупва восъчен печат на съдът, в който е събрано маслото. то се налива в специален стъклен съд, след което се слага в алуминиева кутия, където се съхранява и се слага в трезор.

През миналата година розовото масло бе търгувано за 6 500 евро килограма. За сега все още не е ясна изкупната цена, но е твърде вероятно да се повиши, заради лошата за розопроизводителите година.

Розовото масло е основна съставка за парфюмерийната индустрия. Все повече се използва във фармацефтиката. На изток розовото масло е част и от специализирани био храни, които са изключително популярни.

На снимката Царица Роза 2019 Вероника Кънева държи в ръка 1 килограм от безценното розово масло.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram