Общината отговаря: Община Казанлък никога и по никакъв начин не е възпрепятствала провеждането на подписката на „Възраждане“

Уважаеми читатели,

Във връзка с публикация на presstv.bg относно подписка за провеждане на референдум, Ви информираме следното:

В Община Казанлък е получено уведомление от организация „Възраждане“ за провеждане на подписка с въпрос „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото, като официална валута в Република България“, организирана от организация „Възраждане“. В него инициаторите погрешно са се позовали на Закон за събранията, митингите и манифестациите. Относимите разпоредби за провеждане на подписка за гражданска инициатива са предвидени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/ и по конкретно в чл. 44 и следващите от същия закон. Съгласно него, категорично, инициативата се организира след съгласуване със съответния кмет. Съобразно законите на Р България, Община Казанлък се съгласи с намерението на инициаторите за провеждане на подписката на посочените от тях места, с изключение на парковете „Розариум“ и Тюлбе”. Следва да се има предвид, че  организаторите не се съобразиха с декларираните от самите тях места и провеждат събиране на подписката на ул. „Искра“ №4. Улица „Искра“ №4 не е предварително заявена като място от инициаторите. Именно от това място събиращите подписи са били помолени да се преместят, тъй като то се ползва за разполагане на търговски обекти за участие в базар във връзка с традиционния „Празник на розата“.

Община Казанлък никога и по никакъв начин не е възпрепятствала провеждането на горепосочената подписка.

На база тези факти твърденията на г-н Костадинов от “Възраждане” свидетелстват за явно непознаване на функциите и правомощията на институциите в страната.

КЗ полиция гони събиращи подписка срещу еврото?

От Възраждане алармират за незаконни действия на общината и полицията

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram