Казанлък отбелязва своя празник днес

Честит празник! 

Днес е Денят на Казанлък, когато ще бъде даден официален старт на кулминационните дни от 116-я Празник на розата и ще бъде коронясана 51та Царица Роза.

Тържествата започват от 10.00 часа, когато на централния площад „Севтополис“ ще се извърши водосвет и церемония по издигане знамето на града.

Тържествената сесия на Общинския съвет ще започне от 11:00 часа с отличаването на видните личности на Казанлък в Исторически музей „Искра“. Със званието „Почетен гражданин на Казанлък” ще бъде удостоен Старозагорския митрополит Киприан, а с вписване в Почетната книга на Казанлък – Веселин Шивачев и Мария Стоянова.
Званията се присъждат по повод Празника на Казанлък и в съответствие с Наредбата за символиката на община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на общината.

Предложението за удостояване на Старозагорския митрополит Киприан със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ е за личност, допринесла за развитието и просперитета на Казанлък в духовната сфера и културното наследство, както и за укрепването на баланса между различните вероизповедания.

Огнян Добринов Казанджиев, както е светското име на владиката, е роден през 1976г. в Казанлък. През 1995г. завършва средно музикално образование в Казанлък. Дълги години той е част от силната хорова школа на Петя Павлович. Любовта към родния град и музиката е жива и до днес и младият митрополит зарадва публиката в Казанлък и Стара Загора като първия диригент, висш православен духовник в историята на Старозагорската опера, под чиято палка бе изпълнена монументалната творба на Моцарт „Реквием“. През 1996г. приема монашеството в Рилския манастир. През същата година, в Павел баня е ръкоположен за йеродякон и за йеромонах в Стара Загора. Следва в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и през 2003 г. е възведен в архимандритско достойнство. Няколко години след това, през 2006, е изпратен на послушание от Светия Синод като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия. През 2016 г. той е избран за Старозагорски митрополит. Митрополит Киприан два пъти донася в родината си Благодатния огън от Божи гроб и полага огромни усилия за приобщаване на миряните в храма.

Името на Веселин Шивачев ще бъде вписано в Почетната книга на Казанлък за принос и постижения в образованието, изкуството и културата. Професионалната му биография е изпълнена с работа като преподавател и ръководител, администратор и организатор, бил е и директор на Детска музикална школа. За казанлъчани той е известен като живата история на театралното музикално изкуство в града, която наскоро пресъздаде в своята книга „Музикалният театър на Казанлък“. Негова е и творбата „Извор на таланти“. В момента продължава да бъде активен културен деятел и общественик и подготвя сборник, посветен на 160-годишнина от основаването на читалище „Искра-1860“.

Примата на казанлъшката оперета Мария Стоянова ще бъде вписана в Почетната книга на града за обществено-полезна дейности, постижения в изкуството и културата. През годините е дала живот на десетки главни роли в повече от 25 оперни и оперетни спектакъла на казанлъшка сцена. 27 години пее в хор, а 12 е професионална актриса в театър „Любомир Кабакчиев“. Наскоро зарадва своите почитатели с автобиографичната си книга „Един живот и още нещо“.

Програма за Деня на Казанлък:

31 май /петък/

10.00 ч.
Пл. „Севтополис“ ПРАЗНИК НА ГРАД КАЗАНЛЪК
Тържествен водосвет за благоденствието и официална церемония по издигане знамето на град Казанлък

11.00 ч.
Зала „Инфра“ Тържествена сесия на Общински съвет – Казанлък

6.00 – 9.00 / 18.00-21.00 ч.
Край яз. Копринка Полет с балон над долината – по график

14.00 ч.
Музей на розата ИЗЛОЖЕНИЕ НА ПАРФЮМИ И ПРОДУКТИ ОТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА КАЗАНЛЪК 2019
НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
„Българската парфюмерийна индустрия. Тенденции и аромати“ – официално откриване

17.00 ч.
Център на града „Пъстра фиеста“ – дефиле на международни фолклорни състави

17.30 ч.
Пл. „Севтополис“ Международен фолклорен фестивал 2019 – откриване
17.30 ч.
Музей на розата МОДНО РЕВЮ – ПЪРФОРМАНС „Нюансите на розата в цвят и аромат 2019“
Организатор – Мариела Гемишева

19.00 ч.
Парк „Розариум“ „ТАНЦУВАЙТЕ С НАС“
„ЗУМБА в Розовата долина“ – международен танцов маратон

20.30 ч.
Пл. „Севтополис“ Спектакъл по коронясване на Царица Роза 2019 *
21.00 ч.

Стадион „Севтополис“ ФЕСТИВАЛ на балканската култура и кулинария „КАЗАНЛЪК – МЕЗИ“
Празничен концерт на НЕЛИ ПЕТКОВА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram