Здравна кампания по инициатива на Община Казанлък

ЗДРАВНА КАМПАНИЯ

„НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“

ПО ИНИЦИАТИВА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

 

По повод тревожните данни, Община Казанлък, в партньорство с фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“ и Microlife България, организират на 02 юни 2018 г социално значима инициатива, посветена на профилактика и контрол на хипертонията.

Кампанията ще премине под надслов:

„НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“.

Последните статистическо проучване, правени по време на национални здравни кампании за безплатно измерване на кръвното налягане, показват че все повече хора взимат самостоятелно и осъзнато решение да следят отговорно своето кръвно налягане и да изграждат култура за превенция от мозъчен инсулт.

 

Повишеното кръвно налягане (КН) понастоящем е най – често срещаното сред сърдечно – съдовите заболявания. Причината е обяснима с рискови фактори на средата като повишени стойности на телесно тегло, висока концентрация на сол в храната, липса на физическа активност и нездравословен начин на живот.

Скрининговите проучвания, направени през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и слаб контрол при вече установени усложнения. Това мотивира и провеждането на информационна кампания и измерване на артериално налягане сред гражданите на град Казанлък.

 

На 02 юни 2018г., от 10 до 14ч., парк Розариум ще бъде разположен пункт, където всички желаещи ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации; ще бъдат направени тестове за оценка на информираността; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

 

Инициативата ще бъде подкрепена и от доброволци на Българския Червен кръст.

 

02 юни, събота, 10.00-14.00 ч. Парк Розариум, гр. Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram