Честити да са имената на Емилия и Емил!

На 30 май Българската православна църква почита паметта на Св. Емилия.

Именици са: Емилия, Емил, Емилиян

Света Емилия произхождала от богат благороднически род, но имала нелека съдба. За да отнеме имуществото на семейството, императорът преследвал и накрая убил родителите на девойката.

Красивото момиче било отгледано от роднини. По-късно се омъжила за адвоката Василий. Господ ги дарил с 10 деца – 5 момичета и 5 момчета. Пет от тях са обкичени с духовна слава и святост – Свети Василий Велики, преподобна Макрина, Свети Григорий, епископ Ниский, Свети Петър, епископ Севастийски и дякониса Теозевия.
Голямо влияние върху децата в семейството оказва най-голямата дъщеря на Емилия – света Макрина. Чрез своите беседи тя учила майка си и баща си на Божията любов и ги карала да се обърнат към чистия живот.
След като децата напуснали родния дом, Емилия и Макрина основали женски манастир в Понт, на брега на река Ирида, и проповядвали братство и равенство – всичко се деляло по равно между послушниците и не се правело разлика между бедняк и благородник.
Светицата разделила семейното имущество между децата си и освободила робите и робините, които се грижели за дома й. Много от освободените робини се присъединили към духовния живот в обителта. Така постепенно се се създал  девическият манастир. Всички живели в смирение и любов, без гняв, без завист, без ненавист, без презрение.
Славата им била в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието.
По този начин Емилия доживяла до дълбока старост. Починала през 375 г. По нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете й. Обявена е за блажена.

Синът Василий Велики с гордост говорил пред своите врагове за вярата, на която го е научила неговата майка Емилия, чиято памет се почита на 30 май.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram