Играта: Новите ескейп-стаи или как да борим стреса, докато играем

Идеята за ескейп-стаите се заражда в Азия около 2007 г. и бързо обхваща целия свят. Първата в България отваря през 2014 г., а до този момент има над 100 в цялата страна. Въпреки този значителен брой, по-голямата част от хората в България все още не са запознати с това забавление, поради което сметнахме, че моментът за стартиране на такъв бизнес е подходящ. При цялостната организация на играта разчитахме на помощ от близки и приятели, но с по-голямата част се справихме сами.

Това разказа Иван Генков, един от собствениците на Question Rooms-Ескейп-стая, която се намира в Пловдив. Преди да открият „своята стая“, двамата със съдружници са играли подобни игри на компютър и телефон, и ги намират за интересни. „Останахме много приятно изнена- дани, след като посетихме първата пъ- зел-стая у нас, защото се оказа дори по-интересно, отколкото очаквахме. Решихме да не посещаваме повече по- добни стаи, докато работим по нашата, за да не копираме подсъзнателно ня- коя чужда идея – държахме да напра- вим нещо оригинално и нестандартно, поне доколкото е възможно, като се има предвид огромното разнообразие от предложения“, споделя Генков.

2-1

Какви са целите на играта?

Най-характерното за играта е, че е тематична. Изгражда се съобразно определен сценарий и история, която следва. Декорите на самата стая и атмосферата, която те носят, са в унисон със сценария. Участват двама или по- вече играчи. Играта започва с влизане на участниците в помещение. Има определен брой загадки, логически пъзели, скрити предмети и механики, с които играчите трябва да се справят за 60 минути, като най-често трябва да намерят изхода от стаята. На стената има екран, който показва таймера с оставащото време. На същия екран играчите получават подсказки в случай че не могат да се справят с определена загадка. Играта е предизвикателна, но трябва да отбележим, че не са необходими никакви специални умения или познания – всеки желаещ може да се пробва. Забавното и увличащо в ескейп-стаите е, че пренасят играчите отвъд ежедневието им. В съвсем друга реалност и атмосфера, според сценария на конкретната стая. В същото време е изпитание за тяхната наблюдателност, екипна работа и логическо мислене.

 

4-1Какви хора привлича?

По наши впечатления, а и на колеги, може би най-силен интерес към този тип забавления проявяват хора, ангажирани в IT-сектора, но имаме абсолютно всякакви клиенти. Все пак таргет-групата е почти неограничена. Едно от малкото ограничения, поне при нас, е възрастта – не допускаме лица под 14-годишна възраст. Играта има и версия на английски език, защото искаме стаята да бъде популярна дестинация и сред туристите, когато обмислят какви места могат да посетят в Пловдив. Ескейп-стаите са вид забавление. Най-много сходства има с ходенето на кино. Там хората си плащат, за да гледат даден филм. При нас те по-скоро участват в такъв. Много е интересно да видиш близки и приятели в напрегнати и забавни ситуации, както и техните реакции. Освен това, да направиш подарък игра на някого по даден повод, също е отличен вариант, защото ще остави истински спомен, а няма да е нещо, което ще бъде забутано в шкафа.

3-1Нас можете да откриете на адрес:

гр.Пловдив, ул. „Иван Вазов“ №17,

ако искате да направите резервация, посетете  www.questionrooms.bg не забравяте да прочетете сценария преди това.

Десислава Петкова

снимки: личен архив

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram