Девети турешелон: Долината на розите с център Казанлък

Според обновената през 2015 г. Туристическа карта на България районът „Розова долина“ се състои от 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч. Като за център се определя Казанлък. Долината бе обособена като девети и нов район в туристическата делба на страната.

Според картата основна специализация на Долината е здравния и културен туризъм, включващ балнео, SPA&Wellness, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм и винен туризъм.

Целта на районирането е да се формират регионални туристически продукти. Предполага се, че обособяването на районите ще стимулира местните власти и фирмите да се обединяват за създаване на съвместни туристически продукти и провеждане на рекламни кампании. Делбата на региони ще позволи териториите да станат лесно разпознаваеми за българите и чужденците. България е разделена на 9 района.

Розовата долина е получила названието си в средата на 19-ти век от традициите в отглеждането на маслодайна роза.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram