ТРИ КАРТИНИ НА ИЛИЯ БАЛКАНСКИ ВЛИЗАТ КАТО ДАРЕНИЕ ВЪВ ФОНДА НА ГАЛЕРИЯТА

От 8 до 29 май 2018 г. Художествена галерия – Казанлък показа една чакана, важна и значима за града ни изложба. „Непознатият Илия Балкански – 1917-2003”. Обемна сбирка – 47 творби, изцяло предоставени от наследниците му, за да си припомнят съгражданите Учителят и Художникът, братът на Ненко Балкански, както и да се запознаят с творчеството му, непоказвано никога досега в изложба.
Експозицията бе изключително интересна за онези, които са го познавали. Стотици негови ученици минаха през залата за временни изложби на Галерията, за да видят и другото лице на Учителя си. Беше интересно и за онези, които имат отношение към света на изкуството – заради внасянето на още един щрих към явлението „казанлъшки художници”, а и заради дължимия поклон към един художник, избрал своето аскетично място в изкуството.

Радостната новина за Галерията на Казанлък е, че тримата преки наследници на художника – двете му дъщери Детелина и Тотка, както и синът му Димитър дариха три негови картини. Автопортрет, Двор и Гъби от 1953 г. влизат във фонда на Художествена галерия – Казанлък след закриване на изложбата утре, 30 май 2018 г.

Художествена галерия – Казанлък благодари на дарителите, както и на всички, които допринесоха за оживяване името и паметта на още един от значимите казанлъшки художници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram