Премиера на филма „Тя, мина. Мина” в музей „Чудомир“

В ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък бе представена премиерата на документалния филм „Тя, мина. Мина“ на режисьора Уляна Матева по сценария на Румяна Лечева, с оператор Светлозар Недев и консултант Тодор Иванов. Представянето на премиерата е в рамките на честванията на 20-та годишнина от създаването на фондация „Яворов“ и се реализира с подкрепата на Община Казанлък, ЛХМ „Чудомир“, ИМ „Искра“ и „Алианс Франсез“.

100 години не стихва любовта кьм Мина. Спомняме си за нея, винаги когато чуем най- нежното стихотворение на Яворов „Две хубави очи“. Документалният филм „Мина, тя мина“ представя в своите 46 екранни минути любовната история между големия бьлгарски поет и неговата муза, един дьлбоко вьлнуващ епистоларен роман, продьлжил 4 години. Красив и трагично предопределен. Изненада за зрителите са показаните неизвестни писма и стихотворение на Мина, написано на немски език, посветено на Яворов, откритие на сценариста на продукцията , журналистката Румяна Лечева. Камерата на Светлозар Недев ни отвежда на гроба на Мина в Париж, бленуван и от двамата, и в родните им градове – Чирпан и Елена. Идеята на сьздаването на документалния филм е на Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов“ и директор на къщата музей на поета в Чирпан.

На премиерата на филма в Казанлък присъстваха Елена Волева –Равол, българка, живееща от 50 години в Париж и неуморно работеща за съхраняване на българския дух в столицата на Франция, проф. Оливие Базан – председател на поетите-франкофони, кметът на община Гурково Стоян Бонев.

Много емоционално поздравление към авторите на филма и гостите от Франция поднесе кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която нарече тази премиера подарък за казанлъчани. Тя подари албума „България от птичи поглед“ на Елена Ровли проф. Базан, чийто автор е казанлъшкият фотограф-художник Александър Иванов.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram