Малка графика в Галерията през юни

За трета поредна година художникът-график Петър Бояджиев организира в своя град международната изложба-конкурс МИНИ ПРИНТ /Малка графика/. Домакин на това издание този път е Художествена галерия – Казанлък, в чиито зали експозицията ще бъде на разположение през целия месец юни. Събитието е част от програмата на Фестивала на розата 2015г.

Идеята за изложбата възниква тук, в нашия град, като започва от едно лично преживяване. Но воден от желанието си да насити и да отвори още повече за света духа на Казанлък като град на художници, графикът, живеещ в Канада, бързо я разширява.

Международна по характер /с участие на графици от 5 континента/, твърде мащабна като участие /90 автори с над 200 графики/, авангардна като насока, изложбата е събитие твърде значимо и показателно за състоянието на съвременната световна графика. Уникалността на сбирката е в експерименталната комбинация между класически и ултрамодерни техники на печат, в съчетание с индивидуализма и нагласите на всеки един автор. И все пак фокусът е изместен повече към експеримента, към новите техники на графичния отпечатък. Целта на изложбата е нова възможност за казанлъшката публика да оформи – след  двете предхождащи изложби – свой още по-широк познавателен вкус към това елитарно изкуство, каквото е графиката,  да има свои естетически ориентири из  необятното поле на световната съвременна графика.

Подбраните графики са предварително селектирани от международно жури. Самият Петър Бояджиев /Peter Boyadjieff/ е график с богата творческа биография, много международни награди и престижни участия. Към днешна дата негови графики са в две  сборни изложба – в София в сградата на Европейския парламент и в Италия на Арт Биенале Венеция – III /Venice Biennale III /.

Международната изложба СЪВРЕМЕННА МАЛКА ГРАФИКА – КАЗАНЛЪК ще бъде открита на 1 юни 2015 година /понеделник/ от 18 часа в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък и ще остане до 30 юни 2015 година.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram