Увеличават се ухапаните от кърлежи в Казанлък

Все повече пациенти, ухапани от кърлежи, посещават кабинетите на личните си лекари в Казанлък. Това споделиха за presstv.bg казанлъшки джипита.
Със затоплянето на времето през последните няколко дни и валежите преди това опасността от атака на кърлежи се е увеличила.
Пациентите забелязват кръвосмучещите, забити по краката, ръцете или туловището си.

Важно е да се знае, че кърлежите пренасят марсилска треска и борелиоза, и затова ухапаните трябва да бъдат проследявани в следващите от 2 до 6 месеца. Това може да се прави само от личните лекари.

Публикация на Проф. д-р Ива Христова разказва малко повече подробности за това кога е вероятно да се появят паразитите.

Кърлежите „излизат“, т.е. стават активни със затопляне на времето, още през м. март, дори и по-рано, ако има серия по-топли дни. В края на април и особено през май условията са най-благоприятни и тогава отчитаме бум на ухапаните от кърлежи. През летните месеци, поради значителните горещини и оскъдните валежи (кърлежите „обичат“ влажни и топли места) активността на кърлежите намалява, за да се увеличи отново в края на август и особено през септември. Всъщност става дума за преминаване на кърлежите от една фаза в друга, например от ларва в нимфа и от нимфа във възрастен екземпляр – например ако е достиганл до нимфа през пролетта, през есента вече е възрастен екземпляр. На всеки един от стадиите си на развитие кърлежът еднократно кръвосмуче. Това му е достатъчно, за да премине в следващия стадий, когато отново ще има нужда от еднократно кръвосмучене.

PressTV съветва своите читатели редовно да оглеждат тялото си за опасните насекоми.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram