Стефан БАКЪРДЖИЕВ: Време е да дойде Би Би Си

Какво става с нашите телевизии? Преди време гледах репортаж на местната Пресс ТВ за блок „Кармен” в Ромската махала. Общината беше обвинена, че предизборно организира санирането на блока, като пренебрегва изискванията на процедурите.

Лидерите на ромите твърдяха, че всички живущи са запознати, а камерата показа лица, които си нямаха хал хабер от санирането, но бяха в списъците. Не се изненадах, че е така.

Снощи обаче Българската национална телевизия ми отвори очите! Само с един кратък репортаж. В него блок „Кармен” бе образец за гражданска организираност! И сега лидерите на ромите заявиха, че „абсолютно” всички живущи там са присъствали, гласували и подписали: „Кармен” ще се санира! Никакви неразбрали като при Прес ТВ! На всички в България се проясни: Ромите в Казанлък вече не са ония роми! „Циганска работа” вече е недомислица! Факт: 100 процента успеваемост при санирането при казанлъшките роми и само 9 други изрядни блока в целия град!

Първото, което ми хрумна, беше българите да се помолят Общината да поеме опекунство и над тях. Заместник-кметицата каза, че за нея всички са равни, но това, казано изрично, през вековете винаги е означавало, че някои са по-равни – в случая малцинството.

След този репортаж на БНТ, който ме върна в бодряшките години на младостта, изглеждаше логично да се очаква следното:

– във всички блокове да се назначат служебно домоуправители роми, за да се реши проблема с организацията по места;

– в Общината да бъде посрещнат със сол и хляб ромски лидер, за да координира санирането в целия град;

– друг от лидерите да бъде заместник-кмет по въпросите на българите като неорганизирано мнозинство, а трети – за връзка с медиите и помощник по пропагандата;

– местната Пресс ТВ, с нейните кадри с неорганизирани и незапознати със санирането роми, да загуби зрителите си;

– очаква се договор на Общината, първо с БНТ, после и с всички други медии, за изплащане на месечни суми, които да подсилят Истината; както и покана към телевизии от далечни екзотични страни като Занзибар, за да разсеят те окончателно заблудата на казанлъчани, че познават съседите си роми и собствената си Община…

Докато изброявах, се поддадох на внушението, че много роми от страната, прехласнати по идилията в Казанлък, ще се запътят неудържимо насам! Ами тогава? Като си спомних как организирано бяха натирвани бежанците, можеше да се стигне до сблъсъци! Тогава се сетих, че репортажът на БНТ не беше само с думи! Спомних си мизерията, която камерите тихо  и неумолимо показваха и на която аз не бях обърнал внимание, свикнал с нея. Тя щеше да откаже мераклиите! Санирането на „Кармен” изведнъж ми заприлича на висока антена, забучена на покрива, за която няма кой да купи телевизор. Ами ако и ромите го разбираха! Тогава репортажът на Пресс ТВ може би осветляваше друга част от Истината, онази, за която не е платено? И нищо чудно да излезе, че БНТ е създала свободно съчинение по Оруел!

Затова в подобни случаи, за да няма недоразумения, се казва: Време е да дойде Би Би Си!/voice-bg.com/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram