Седем побратимени града изпращат участници в Международния фолклорен фестивал

За поредна година екипът на Общинска библиотека „Искра“ организира Международния фолклорен фестивал, престижно събитие, част от програмата на ежегодния Фестивал на розата. МФФ е с дългогодишна история, в който през годините са участвали групи от всички краища на Европа и света.

Тази година в него ще видим ансамбли от побратимените на Казанлък градове – Кацаго Сан Мартино, Италия; Дзинан, Китай; Димотика, Гърция; Кочани, Македония; Толиати,Русия и Блида, Алжир.За първи път във фестивалната програма ще вземат участие представители на Стеенокерзел, Белгия.

Участниците във фестивала ще играят на централния площад и ще дефилират по улиците на града, като показват изкуството си. За финал ще се включат в празничното карнавално шествие.

В три последователни дни – 31.05 – 02.06. 2019 г. /петък, събота, неделя/ може се насладите на народни танци и изпълнения от всички краища на света.

На 31 май от 17:00 часа съставите от фестивала ще дефилират по централните улици на града, а в 17:30 на площад „Севтополис“ ще бъде официалното откриване на фестивала и стартът на концертната програма. В съботния ден фестивалното дефиле ще тръгне в 17.00 часа от парк „Розариум“, следва концерт на площад „Севтополис“. Закриването на фестивала ще се състои в неделя, 2 юни от 9.30 часа сутринта, отново на площада.

„Международният фолклорен фестивал е един прекрасен повод да срещнем приятели, да им разкажем за омайната роза и за безценното розово масло, да им покажем Долината, но и да научим повече за техните традиции и обичаи, за техните празници и фолклор. Това е и повод за изграждане на приятелства  и контакти, които продължават напред в годините и сближават нашия град с побратимените градове от цял свят. Истински мост между културите и хората!“- казва директорът на Общинска библиотека „Искра“, Анна Кожухарова.“Благодаря на неуморния екип на Общинска библиотека „Искра“, организатор още от февруари месец, отговарящ за логистиката, съпровождането на формациите и цялостното протичане на фестивалната програма“- допълва тя.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram