Каузата за българската роза влиза в Парламента

„В името на розата” е изложба, която официално се открива в сградата на Народното събрание на 30 май, за да ангажира вниманието на народните представители към един важен за националното ни самочувствие проблем – как се отнасяме към националните символи. Музеят на българската маслодайна роза е настанен в мазето на Института по розата, което потъва заради особеностите на терена. Въпреки интереса на хиляди чуждестранни и български туристи да го посетят, туроператорите все по-често избягват да включват Музея на розата в програмите си, тъй като се чувстват неудобно.
Преподавателите и учениците от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък бяха първите, които откликнаха на апела на кмета на община Казанлък Галина Стоянова за преместване на уникалния за Балканите Музей на розата в нова сграда. 
Седемнадесетте млади художници са нарисували платната си в майсторски клас под ръководството на художниците Дарина Янева и Андрей Янев – също възпитаници на училището. Желанието им е с универсалния език на изкуството да покажат красотата на розата и нуждата от нейното достойно представяне като най-яркия и красив символ на България. 
Сега в мрачното и влажно помещение може да бъдат видяни уникални експонати, които представят едва 8% от фондовете на музея, но за останалите няма място, а мухълът и влагата ги застрашават от повреждане. 
„В името на розата” е апелът на младите хора на България, които искат да се гордеят със своя произход и държава, но трябва да имат база за своето самочувствие. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram