За грубо нарушение на Закона за закрила и развитие на културата сигнализираха от театъра

За грубо нарушение на Закона за закрила и развитие на културата сигнализираха от колектива на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. Днес Стачният комитет изпрати искане от колектива на театъра до кмета на Казанлък и копие до председателя на Общинския съвет, президента на КТ „Подкрепа“, председателя на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“ , министъра на културата на България, Комисията по култура, гражданско общество и медии при 41-о Народно събрание на РБългария и до председателя на Съюза на артистите в България. В искането се казва:

„Настояваме незабавно да освободите от длъжността „директор“ Диана Рамналиева, тъй като освен всички изброени до този момент мотиви в предходни писма до Вас, се натъкнахме на грубо нарушение на Закона за закрила и развитие на културата, съгласно който горепосоченото лице не може да бъде назначено за „директор“ на Театър „Любомир Кабакчиев“. Нарушението е на чл. 9 А, ал. 1 от Закона, текстът сочи:

„Директорите на културни институти не могат да: упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици…..“

От справката, която направихме на 28.05.2012 в 13 часа, 18 дни след назначаването й, в Търговския регистър на Министерството на правосъдието-Агенцията по вписванията, става ясно, че Диана Тончева Рамналиева е ЕТ „Диана Рамналиева“ с ЕИК 201796591 с предмет на дейност „рекламно-издателска дейност, както и всички други дейности, незабранени със закон….“, вписан на 22. 11. 2011 година в 15 ч 15 мин 57 сек.

Госпожо Стоянова,

Моля да предприемете незабавни действия по отстраняването на лицето, както и съответните законови действия за дирене на наказателна отговорност за това, че при назначаването лицето е укрило данни, които не позволяват да заема тази длъжност. С това е опорочен и целият конкурс, тъй като Диана Рамналиева е укрила тези данни и от Конкурсната комисия.“

Искането е подписано от Нели Шабанова, Председател на Стачния комитет при Общински театър „Л. Кабакчиев“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram