Нова спортна площадка за училището в Крън след спечелен конкурс на EVN България

Четвъртокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Крън, са победителите в конкурса на EVN България за изработване на макет, посветен на тема „Екологичен град“. Конкурсът, който се провежда за първи път тази година, е част от дългосрочната инициатива на дружеството „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология.“ С първото място четвъртокласниците от ОУ „Св. Кл. Охридски“ получават и голямата награда, осигурена от дружеството: площадка със спортни уреди в двора на училището.
На II-ро място в конкурса се класираха четвъртокласниците от ОУ „Г. Караславов“, гр. Първомай, а на III-то място учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Сърнево, община Раднево. Наградата за тях е посещение в началото на юни на една от най-модерните и високоефективни когенерационни централи в България, в EVN България Топлофикация Пловдив. Всички печеливши в конкурса получават индивидуални медали, а останалите участници поощрителни награди.

Макетът представя идеите на учениците за екологичен град, в който потреблението на енергия и вода е енергийно ефективно, разумно и екологично.

Конкурсът се проведе в периода април – май 2014 г. в рамките на 2 етапа. Оценяването на макетите се извърши от експерти на EVN България съвместно с експерти по начално образование от Регионалните инспекторати по образование. Критериите за оценка включваха техническите параметри на макета, прилагането на идеи и мерки за енергийна ефективност, комплексна и детайлна изработка, оригиналност и креативност. Анонимността на участващите проекти и безпристрастността при оценяването бяха гарантирани от присъствието на нотариус при отварянето на постъпилите проекти.

За участие в конкурса бяха поканени всички училища, които участват в инициативата „Часът на Иви и Енчо.“ Следните седем училища представиха свои проекти:
ОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Крън (област Стара Загора)
ОУ „Г. Караславов“, гр. Първомай (област Пловдив)
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Сърнево, община Раднево (област Стара Загора)
НУ „Любен Каравелов“, гр. Нова Загора (област Сливен)
ОУ „Св. Иван Рилски“, гр. Хасково
ХII ОУ „Елисавета Багряна“, гр. Сливен
ОУ „Антон Страшимиров“, гр. Бургас.

Инициативата на EVN България за обучение на ученици в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата се реализира за пета поредна година.

EVN България организира „енергийни уроци” във всички 9 административни области в Югоизточна България, които се обслужват от EVN България – Бургас, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Допълнително от 2013/14 учебна година към програмата са включени нови 10 училища. Само за тази учебна година обучения по програмата преминаха общо над 7400 ученици в над 320 паралелки от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в общо 44 училища в Югоизточна България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram