Туристически походи за 115-та годишнината на ТД „Орлово гнездо“

Лошите прогнози за туризъм в планината през почивните дни не са повлияли на плановете за юбилея на казанлъшкото туристическо дружество.

С походи, в съботния ден, 27 май, ТД „Орлово гнездо“ ще отбележи 115-та годишнината от основаването си. Три лъча ще потеглят към хижа „Бузлуджа“, където ще се състои тържеството за годишнината.
Първата група ще потегли от град Шипка, през м. Босилковец до хижа Бузлуджа, стопанисвана от дружеството.
Вторият лъч ще започне от село Енина – Катуните – хижа Бузлуджа. Маршрутът на останалите участници е от град Крън през Крънска бара.

Тържеството за юбилейното честване на ТД „Орлово гнездо“ в района на малка хижа Бузлуджа е точно по обяд, а от 14:00 часа започва нов пешеходен преход от хижа Бузлуджа към х. „Тонзос“ до гр. Крън, с продължителност около 3 часа.
В походите могат да вземат участие туристи с добра физическа и психическа подготовка за преходи в планински условия, уточняват от дружеството.

То води началото си от началото на 20 век, но още през август на 1895 година писателят Алеко Константинов отправя покана към любителите на българската природа да се изкачат на витошкия първенец Черни връх, където се състояло заседание за съставяне на клуб на българските туристи. На него идват и двама казанлъшки чиновници – Стефан А. Радучев и Константин Тенев.

По това време в Казанлък вече имало редовни туристи. Швейцарецът Жак Фардел – учител по гимнастика в Педагогическото училище – отначало сам, после с дъщеря си Лили, а по-късно и с ученически групи, всяка неделя правели излети из Стара планина и Средна гора – нещо от което повечето казанлъчани били смаяни. Примерът, обаче се оказал заразителен. Бил последван от група учители и будни граждани като Антон Матев, Владимир Бакалов, Димитър Денков, Генчо Стайнов, Гено Дочев, Теофани Дочева, Стефан Енински.

На 22 юни 1901 година основателят на казанлъшката художествена галерия Иван Енчев – Видьо записва в личния си дневник, че пред ръководството на Ученолюбива дружина “Искра” дал “идея за туристическо дружество”.

Началото на организирано туристическо движение в Казанлък е поставено на 12 май 1902 година, когато се учредява  Туристически клон “Бузлуджа” към Българското туристическо дружество – София с 23 члена. Първият му председател е д-р Г. Георгиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram