Изложбата „13 безсмъртни българи“ откриват довечера в музей „Чудомир“

Изложбата „13 безсмъртни българи“ ще бъде открита на 26-ти май от 18:00 ч. в Литературно-художествен музей „Чудомир“. Събитието ще съчетае и представяне на книгата на Ваклуш Толев „Духовните дарове на България“, в която има специална глава, посветена на приноса на тези 13 личности към историята и пътя на България. Изложбата ще гостува на града ни до 16-ти юни 2015 г.
Експозицията „13 безсмъртни българи“ представя идеята на богослова и общественик Ваклуш Толев за изграждане на Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи в нашата история. Начело с цар Борис І – Обединител в листата на 13-те са личности като кхан Аспарух, княз Борис І Покръстител, цар Симеон Просветител, Патриарх Евтимий, Климент Охридски, свети Йоан Рилски, Баба Тонка, Васил Левски и др.
13-те поименни безсмъртни българи са изведени от духовния ръст на 13-вековното битие на България. „Тези личности не са само минало величие, а въплъщават идеи и път за бъдеще, от които се нуждаем в настоящето“, считат от фондация „Безсмъртни българи“, която е инициатор на изложбата. При голям интерес експозицията вече гостува в СУ „Св. Кл. Охридски“, Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна и др. културни институции в цялата страна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram