В община Казанлък представиха подробности за работата по социалната услуга „Личен асистент“

Пресконференция по проект „Независим живот в община Казанлък“ се състоя на 26 май 2016 г.  от 10 ч. в зала № 6 на Община Казанлък. В нея участие взеха екипът за организация и управление на проекта от Община Казанлък, ръководители на общински структури, представители на неправителствени организации, журналисти, кандидати за потребители и граждани.

Проектът е на обща стойност 499 765,52 лева и е с продължителност 22 месеца, като договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е в рамките на новия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Мария Колева, началник-отдел „Хуманитарни политики“ и ръководител на проекта, подчерта, че от една страна, той се явява продължение на успешно изпълняваните до сега проекти по ОПРЧР 2007-2013 г., в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, но от друга страна, е надграждащ, с включени нови дейности и с пряк бенефициент Община Казанлък.

Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот и на достъпа до здравни услуги и услуги за социално включване на хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация, чрез което да се създадат условия и подкрепа за ефективно упражняване правото им на независим живот. По иновативен начин се предоставя качествена, гъвкава и надеждна услуга в домашна среда за организиране и осъществяване на дейности, осигуряващи задоволяване на ежедневните хигиенно-битови, здравни, социални и юридически потребности на потребителя, извършване на административни услуги. За целта са наети социален консултант, здравен консултант и психолог. Видът и продължителността на услугите се осъществяват съгласно ежемесечен индивидуален план за всеки потребител. За предоставянето на почасовите услуги в рамките на проекта, потребителите не заплащат месечни такси.

Целевите групи са: лица с увреждания и техните семейства, хора над 65-годишна възраст, с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

Пред журналисти бяха представени основните моменти от програмата и бяха дадени подробни разяснения за целите и очакваните резултати от изпълнението на проекта.

Съгласно проектните дейности, набирането на кандидат-потребители и лични асистенти става на два етапа. Първият беше реализиран през м. март 2016 г., а вторият предстои – от 6 юни до 17 юни 2016 г. Бланките са по образец и могат да бъдат получени от всички заинтересовани в сградата на Домашен социален патронаж на ул. „Отец Паисий“ № 3, където ще се подават всички изисквани документи.

Община Казанлък допълнително ще информира гражданите за дейностите по подбор на кандидати за потребители и лични асистенти.

Пресцентър на община Казанлък

1small2small3small

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram