Виц на месеца: Моника обявена за безплътна, Галина спасена от отговори

Смайващи анекдоти може да се съчинят на иначе едно много сериозно място, каквото е Общинският съвет в Казанлък, оказа се днес. Председателят му Николай Златанов за пореден път стана автор на  смущаващ парадокс, като обяви общинска съветничка за безплътна.

Златанов изфабрикува неотразим шедьовър, тренирайки мозъчната си дейност, само и само, за да спаси кмета Галина Стоянова от категоричното й задължение да отговаря на въпроси на старейшините.

Пръв сред равни, Златанов, обиди публично колежката си от БСП Моника Динева самоотвержено преоткрил находчивия израз на остроумния магьосник на словото Тери Пратчет: „Обратното на присъствието е отсъствието”.

За да спести унижението на кметицата да отговаря на неудобните въпроси за парите на казанлъчани във фалиралата Корпоративна търговска банка, председателят спретна уникална гротеска от трибуната на местния парламент, използвайки финтовете на формалността.

Социалистката Моника Динева отправи питане към кмета по въпроси, касаещи вложенията на община Казанлък в КТБ – за прехвърлянето на публични средства в тази банка през 2013 година, за начина за избор именно на КТБ, за наличието на проведена обществена поръчка за обслужваща банка, за броя финансови институции, депозирали оферти и за  критерите за оценка на банките. Колко проекта и по кои програми с външно финансиране работи община Казанлък към настоящия момент е друг въпрос на Динева. По кои проекти и програми с външно финансиране има финансови корекции и в какъв размер. Извършвани ли са плащания и колко от страна на община Казанлък по проекти, по които има наложени финансови корекции, пита още общинският съветник от БСП Моника Динева.

Вместо да предостави думата на Галина Стоянова за отговори, Златанов разигра безумен скеч, като обяви седящата точно срещу него Моника Динева за отсъстваща от заседанието.

Самата Динева съвсем от плът и кръв, материализирана на първата банка отпред, с удивление изгледа пародията.

Според Златанов нея я няма на сесията, защото имала болничен лист, който бил до 28 май и присъствието и телом в залата не е достатъчен аргумент за това, че е налична. Вследствие на този документ, председателят направи великото умозаключение, че Динева не заслужава отговорите на кметицата и пренебрегна въпросите й. Така не се разбра има ли скандални закононарушения и крити истини по свързаните теми КТБ-европроекти-Община. Въпроси, на които, припомняме, че Стоянова отказа да отговори и на Медийна група „Вис виталис”.

В началото на заседанието Златанов обяви отсъстващите общински съветници, подали предварително заявление за липсата си, сред тях не беше чуто името на Динева. Тя самата потвърди за Пресс тв, че заявление не е подавала и това е достатъчно основание, че не е възнамерявала да отсъства.

Председателят на групата съветници на БСП Васил Самарски заяви, че той и колегите му са изумени от лекотата, с която Златанов съобщил как кметицата няма да отговаря на въпросите им. Още повече, че името й излезе в списъците на „паразитите”, посещавали банкера със скандалното реноме Цветан Василев. Самарски посочи, че сред въпросите има притеснителни,  свързани са с европейските проекти. Демонстрация на неуважение към общински съветник видя Самарски в поведението на Златанов.

На следващо заседание обаче кметицата непременно щяла да отговори, какво пък толкова са се разбързали от БСП да питат, зарече се Златанов.

Чудесна новина възпроизведе председателят на местния парламент, освен че изигра слисващия етюд с нетелесната Моника Динева. Следващата сесия ще бъде тържествената, всяка година свиквана по случай празника на розата. На нея по традиция ще присъстват превъзходителства от чуждестранните мисии у нас, почетни граждани, гости от различни градове, страни и наши държавни институции. Най-подходящия и зрелищен момент да се разбере по двете земни кълбета как без обществена поръчка се прехвърлят милиони в банка, а с други милиони ни глобяват за лошо изпълнение на европроекти.

Подходящо би било Николай Златанов да помисли за дрескода си на това заседание и да се спретне във фланелка с надпис „Автор на вица на месеца“.

На снимката: Моника Динева бие камбаната за парите на казанлъчани, Златанов обявява солидната дама за безплътна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram