Вече официално: ВУЗ в Казанлък

Акредитационният съвет е одобрил документите за създаване на Технически колеж в Казанлък. Това е най-дългата и тежка процедура, която вече е премината, за реализиране мечтата на Казанлък, за създаване на висше учебно заведение в града.   Окончателното решение предстои да бъде гласувано от Министерски Съвет.

Казанлъшкият технически колеж към ТУ – София, може да приеме първите студенти още тази есен.  40 се планира да бъдат обявените бройки за специалността „Машиностроене“.

Колежът ще се помещава в сградата на Строителното училище в Казанлък. Локацията е изключително добра, тъй като позволява провеждането на практики в близките заводи, коментира проф. Ивайло Ганев – Директор на Колежа по енергетика и електроника към ТУ – София.

Преподавателите ще са изключително добре подготвени и ще обучават студентите в най-новите тенденции в специалността, в цифровото програмиране и проектиране. Ще пристигнат в Казанлък от София, потвърди професорът.

Проучванията сочат, че в казанлъшко 15 хиляди души са заети в сферата машиностроене.

Обучението е предвидено да се реализира предимно в съботно неделните дни, което ще даде възможност на студентите да се обучават, докато работят.

При добро стечение на обстоятелствата, през септември 2017-та година Казанлък ще реализира идеята за висше учебно заведение, която работи през последните повече от 10 години.

Кметът Галина Стоянова, потвърди, за успешно преминатата процедура по акредитация на колежа в града на розите. Работата по подготвянето на нужните документи е продължила през последните 9 месеца.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram