Казанлък празнува силата на българския дух

Община Казанлък награди победителите в конкурса за казанлъшките училища „Най-добрия клас“ по време на празничен концерт, посветен на 24 май, днес на площад „Севтополис“. В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с отличия за постижения в екип към общи добри каузи се поздравиха 2 клас при ОУ“Свети Климент Охридски“, град Крън с класен ръководител Елена Гитова, 3А клас при ОУ“Свети Паисий Хилендарски“, град Казанлък с класен ръководител Иван Маджаров и 11А клас при ПГ“Иван Хаджиенов“, град Казанлък с класен ръководител Ани Тотева.

Победителите бяха възнаградени за полезните си успешни инициативи с 3-дневна екскурзия до комплекс „Камчия“ и свободен достъп до забавленията в лунапарка в града.

От името на кмета на община Казанлък поздрав към ученици, преподаватели, представители на културни институти и културните дейци на Казанлък отправи Цветолина Цветкова, заместник-кмет по хуманитарни политики. Тя определи 24 май като “денят на Доброто, което е най-много от всичко“, като най-тачения български празник  и заяви, че казанлъчани трябва да се гордеят с родния си град: “Защото Казанлък обединява минало, настояще и бъдеще в една дума – успех. Тук се намира единственият Музей на розата, единственият в страната Център по природо-математически науки към ППМГ“Никола Обрешков“, най-красивото училище на Балканите НУПИД“Академик Дечко Узунов“, с единствената в България паралелка по лютиерство.“. Към основанията казанлъчани да бъдат горди Цветолина Цветкова посочи и успехите на казанлъшките ученици, които се връщат от всички олимпиади и състезания с медали, силното присъствие на Община Казанлък с национални инициативи и въведената за първи път у нас дуална форма на обучение в ПГ“Иван Хаджиенов“. Община Казанлък заделя най-много средства за подобряване на образователната инфраструктура. От 2017г. Казанлък вече е академичен град с открития Технически колеж към ТУ – София.

Царица Роза 2018 Михаела Хаджиева и нейните подгласнички Елица Славчева и Бианка Нягалова също поздравиха своите съграждани с празника. Юбилейната 50-та Царица Роза призова „Да запазим мелодичността на българския език и да прославяме България с него!“.

Празничната програма на централния площад на града получи шумни ръкопляскания за стихотворението „Кирил и Методий“ от Никола Фурнаджиев, което изпълни малката Фая Гератлиева, стипендиант на Община Казанлък по Общинска програма за закрила на детето, за химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени!“ , в изпълнение на Смесен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева при Народно читалище „Възродена искра – 2000“, песните „Егея“ , изпята от Рени Петрова и „Родина“, изпълнена от Елена Николаева и Габриела Жекова от Школата за забавна песен към Народно читалище „Възродена искра – 2000“ с ръководител Марияна Мъгева.

Денят на буквите в Казанлък започна с тържествен парад по централните улици на училища и културни институти и продължи с изложбата „Млад книгоиздател“, която представя копия на книги на български автори, изработени от казанлъшки ученици.

Тази вечер зрелостниците на Града на розите по традиция ще поздравят от празничната сцена своите близки, приятели, съграждани и ще отброят последни секунди със своите съученици като част от един учебен клас на Випуск 2018 – Казанлък.

Пресцентър Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram