Днес е Европейски ден на парковете

Отбелязва се по инициатива на Европейската федерация на националните и природни паркове. Честван за първи път през 1999 г., този ден се отбелязва ежегодно на 24 май в цяла Европа. Избраната дата е свързана с 24 май 1909 г., когато в Швеция са създадени първите в Европа девет национални парка.
Парковете са няколко вида, най-разпространени са публичните паркове и националните паркове. Публичните паркове са за отдих, те могат да бъдат за активен или пасивен отдих т.е. със спортни съоръжения или предназначени за разходки и пикник.
Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Един от най-важните аспекти на националните системи от защитени територии е процентът, който те заемат от общата територия на страната. Средно за света той е около 5,19%, а за България 4,95%.
Обикновено на територията на националните паркове е забранена всякаква човешка дейност с изключение на туризъм. В повечето случаи те са разположени в местности, които са неразвити, на територията на които се намират застрашени видове или екосистеми, или такива с необичайно биологично разнообразие или геологически образувания.
В България национални паркове са Централен Балкан, Пирин и Рила.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram