Обществен дебат за проблемите пред културните институции

Близо два часа продължи Общественият дебат между кмета на община Казанлък Галина Стоянова, представители на „НЧ „Искра“ , директорът на библиотека „Искра“ Анна Кожухаров, директори на културни институти, представители на читалища в общината, общественици. С този дебат кметът Галина Стоянова поясни, че поставя началото на една нова инициатива, която се надява да се превърне в традиция, в навечерието на 24 май вместо с коктейл и наздравици, празникът да бъде отбелязван с обществени дебати по проблемите на образованието и културата на Казанлък. Поводът за проведения дебат бе искането от страна на НЧ „Искра“ библиотека „Искра“ и Т „Л. Кабакчиев“ да заплащат наем за ползването на недвижимото и движимо имущество на читалищната институция. По време на дебата бе пояснено, от представителите на „Искра“, че читалището не би предприело тази стъпка, ако не бе поставено в ситуацията да не може да развива дейността си качествено, след намаляването на тазгодишната му субсидия с 67 хиляди лв.

От читалище „Искра“ не са съгласни с така разпределените средства между читалищата в община Казанлък. Ако не се намери решение на проблема август месец един от най-старите културни институти в страната с една от най-богатите читалищни дейност ще затвори, бе обявено по време на дебата. Според така искания наем от читалище „Искра“ в размер на 13 150 лв без ДДС на месец, друга културна институция със стари традиции и множество съвременни успехи каквато е библиотека „Искра“ би следвало да е вече затворена, ако влезат в сила исканията на читалището, при положение, че годишната субсидия на библиотеката е 82 хиляди лв.

Представителите на другите читалища в общината, които присъстваха на дебата, изразиха становище , че са доволни от въведената система за разпределение на средствата и от получената през тази година субсидия.

В заключение се оформиха три предложения за решаване на създадения проблем. Едното от тях, е театър „Л. Кабакчиев“ да се върне като читалищна формация в „Искра“ и така с част от субсидията на театъра да бъде подпомогната дейността на читалището. Второто предложение е да бъдат завишени собствените приходи на читалището от такси и наеми от земи и имущество. Третият вариант , който ще бъде подложен на обсъждане в местния парламент, е предложението на присъствалия на дебата общински съветник Александър Минчев, председател на структурата на БСП в региона, сумата от 50 хиляди лева за проекти на читалищата в община Казанлък, да бъде предоставена на НЧ „Искра“.

Сл. Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram