Почитаме св. Константин и Елена

106 са мъжете, носещи името Константин в община Казанлък, които празнуват днес имен ден. 12 жени, кръстени с името Константина, също имат повод да почерпят днес. Дамите с името Елена в Казанлъшко са 563. Имен ден празнуват и Костадин, Костадинка , Динко, Елица, Елен и др.

На 21 май православните християни честват паметта на Св. св. Константин и Елена. На този ден църквата почита цар Константин и майка му-царица Елена. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Легендата говори, че Елена е открила кръста, на който е бил разпнат Христос, след което равноапостолите биват канонизирани за светци.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

Това е денят на игрите върху огън– нестинарството, запазени и досега в някои райони на страната, но почти само като атракция.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram