„Възраждане“ настоява за Закон за българската роза

Движение „Възраждане“ счита за напълно основателно недоволството на протестиращите розопроизводители от Розовата долина срещу ниските изкупни цени и затова Общинските организации на Възраждане в Карлово и Казанлък изцяло подкрепят протеста на розопроизводителите, пише в позиция на движението казанлъшкият му председател Димитър Пашев.

Докато в Министерството на земеделието вървят поредните безплодни разговори за бъдещето на маслодайната роза у нас, десетки розопроизводители са на ръба на физическото оцеляване заради принудително необраната си продукция розов цвят. Не за първи път българските управляващи са в ролята на активен унищожител на българското производство, но е крайно време това да спре. Възраждане настоява за незабавно преразглеждане и актуализиране на относимите текстове в законовите и подзаконови актове в това отношение.

Розата е един от нашите национални символи, затова е необходимо Народното събрание да приеме спешно Закон за българската роза, чрез който да се създадат трайни законодателни и управленски гаранции за бъдещето на едно от най-старите земеделски и промишлени поризводства у нас. Нужна е закрила и специална грижа не само за регистрираните розопроизводители, но също и за онези стопани, които свободно отглеждат розови насаждения.

В противен случай много семейства ще изгубят поминъка си и още млади хора ще емигрират, вместо да развиват розопроизводството в България.

Бъдещето на Розовата долина трябва да е само в ръцете на България и българския народ и Възраждане ще направи всичко необходимо, за да не се допусне ликвидирането на един от последните оцелели производствени отрасли у нас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram