Окръжна прокуратура разнищва общинските скоби и скобаджии

Прокуратурата погна поставянето на „скоби” на неправилно паркирали автомобили в Казанлък. Със свое постановление Окръжна прокуратура, Стара Загора възлага на РУП, Казанлък да направи редица проверки. Прокурор Петър Георгиев е разпоредил дълга поредица от допълнителни действия.

Предвид предоставена му стенограма и аудио запис той изисква да се снемат обяснение от собственик и служители на печатница, в която хора от Звеното за кратковременно паркиране на Община Казанлък са се опитали да поръчат фалшив кочан за квитанции и печат на Общината. Ще бъдат снети и писмени обяснение от член на общинското ръководство, който е бил предупреден, че се прави опит за фалшифициране на квитанциите и печат.

Прокурорът е категоричен, че задължително трябва да бъде изяснен начина на получаване от нарушителите на квитанциите за глоба, начина им на отчитане и периода за внасяне на парите от „скобаджиите” в хазната.

Най – страшното обаче е, че Община Казанлък ще трябва да представи в Прокуратурата всички нормативни актове, регламентиращи начина на контролиране и санкциониране на неправилно паркирани автомобили на територията на града, както и как са защитени квитанциите за глоба – със съответните реквизити.

Такива нормативни актове няма или трябва да се скалъпят веднага, но това няма как да се случи без решение на Общинския съвет.

Припомняме, че Медийна група „Вис виталис” след поредица сигнали от казанлъчани, направи няколко проверки, откъдето възникнаха съмнения за нерегламентирани действия в работата на „скобаджиите” и подозрения в легитимността на талоните за глоба. Журналистите сезираха прокуратурата, а обвинението поиска допълнителна информация от администрацията на казанлъшката кметица.

Напомняме и че според официален отговор на кмета Стоянова до МГ „Вис виталис” постъпилите в бюджета средства от налагане на глоби с т.нар. скоби за цялата минала  2014 година са в размер на 11 680 лева. Което ще рече, че с глобата от 10 лева през миналата година са санкционирани 1 168 автомобила.

Простите сметки показват, че средно за 20 дни в Казанлък се глобяват 97 автомобила или по 4 на ден. Имайки предвид, че в звеното за кратковременно паркиране работят два екипа, то се оказва, че всеки от екипите глобява средно по 2 коли на ден.

За 252 работни дни на 2014 г. звеното е акумулирало на ден по 46 лева от санкции със скоби в полза на общинския бюджет. За този „сериозен” приход се използват два микробуса и два екипа с разход, надвишаващ в пъти финансовия резултат от глобите.  Месечно по 973 лв. трябва да са отчитани в общинската хазна, средства, надхвърлящи неколкоктратно ресурса за издръжка на звеното.

Поради горните сметки и десетки жалби на казанлъчани, че колите са им „освобождавани” от скобата без талонче, с десетолевка „под масата”, както е популярно да се казва, се породиха и съмнения за вероятна корупция, неотчитане на всички приходи и лично облагодетелстване. Което прокуратурата трябва да провери.

0000000000-1-768x441

talon

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram