Кметският приятел Иван Г.Иванов се борил сам със себе си на общинския търг за Опитното поле

Както стана ясно, на 31 юли 2013 година кметът Галина Стоянова е посетила банкера Цветан Василев в компанията не на някой свой колега, не на председателя на Общинския съвет, не на общински съветник, а на бизнесмена Иван Ганчев Иванов.

 

Оказва се, че познанството между двамата е ползотворно. Още от октомври 2012 година, когато Стоянова изпраща в побратимения ни руски град Толияти икономическа делегация. Интересно защо тази икономическа делегация се състои от трима души – Иван Иванов,синът му Галин Иванов и главния мендинжър на фирма „Юнимет” в Москва -Васил Коцев. Основната цел на визитата е била -възможности за сътрудничество в бизнеса. Любопитно е дали няма и други бизнесмени в Казанлък с интереси към Русия, че в тази икономическа делегация е включена само една фирма-„ЮНИМЕТ” ЕООД.

Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на капитала й е Иван Иванов. Посещението на 9 октомври 2012 година в Толияти е лично по инициатива на кметицата, която за целта изпраща писмо до кмета на побратимения ни град. Няма лошо, но има нещо по-странно – въпросният бизнесмен през септември 2013 година закупува Опитното поле на Казанлък. Предложението то да бъде продадено е на Галина Стоянова, тя на 18.04.2013 г. внася в Общинския съвет с неясни мотиви предложение за продажбата.

С Решение № 346/20.09.2012 г. Общинския съвет упълномощава кмета на общината да организира провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на имота при начална тръжна цена, съответстваща на изготвената пазарна оценка в размер на 381 800 лв.

Не се явяват кандидати и се насрочва втора дата, на нея обаче цената е по-ниска с около 80 000 лева и в крайна сметка Опитното поле е продадено за 256 650 лева. Купувач е „ЮНИМЕТ”, а договорът за продажбата е сключен през септември 2013 година. Само две седмици след посещението при Цветан Василев.

Немаловажно е, че за изготвянето на пазарната оценка на имота е нает оценител Тодорка Маринова. В своята оценка тя на няколко пъти обяснява как има спад в пазара на недвижими имоти и как икономическата цена влияе и затова именно е определила стойност за закупуване на кв.метър от 13,00 лева. Нещо повече: в тази оценка се обяснява, че няма насаждения. Което буди недоумение, тъй като до последно там се отглеждаха цветя от Холандска фирма и насажденията можеха да се видят с просто око.

Така фирма „ЮНИМЕТ” закупува от Община Казанлък 19 196 кв.м земя в регулация за 256 650 лева. И сграда, която е описана в оценката като тип „бунгало” , едва ли не пред срутване, за сумата от 7 051 лв. В оценката дори е предвидено, че трябва да се вложат 10 500 лева за ремонт.

Само за справка собствениците на терени на Околовръстното шосе на София, които не са в регулация бяха обезщетени със суми от 148 лв. на кв/м с решение от 2010 г. на кабинета на Бойко Борисов.Което е в пъти повече от струващата 13,00 лева за квадрат земя в регулация в Казанлък .За продажбата е проведен търг с явно наддаване. С един участник.

ToliqtiTolyati1tolyati3Toliqti4

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram