Розопроизводителите на протест заради ниските цени

И розопроизводители от района на Карлово протестираха пред общината заради драстичния спад на изкупната цена на розовия цвят. Те настояха за държавна политика, която да гарантира отрасъла. Земеделските производители казаха, че готвят национален протест в следващите дни. Розопроизводителите посочиха, че са на път да изкоренят насажденията си, тъй като малко след започването на розобера, изкупната цена от 2,50 вече е 1,80 за кг цвят. Производителите са принудени да спрат да прибират реколтата, защото търпят големи загуби:

Пламен Шопов – розопроизводител от Дъбене: „Това означава, че има картел, който не позволява да варират цените, които са нормални, хората изнемогват, мъчат се, цвета пада, догодина Розовата долина ще стане долината на бурените…“
Чоно Дамянов – производител от Климент: „Да не говорим колкото са ми разходите до тук по поддръжката и пръскането на розите, обработката на земята до тука аз съм на загуба“.
Дамян Чонов: „Ще направим законен протест, ако не успеем, на Празника на розата незаконен, ако трябва да ни заключват …“
Според производителите причината за ниската изкупна цена не е заради по-лошо качество на розовия цвят или заради свръхпроизводство на розово масло миналата година:
Пламен Шопов : „Не може за една година качеството да е паднало драстично това е невъзможно, оре се по един начин, пръска се по дени начин, бере се по един начин.
Зам.кметът на Карлово каза, че ниската изкупна цена на розовия цвят е проблем не само за района на Карлово, но и за останалите населени места в Розовата долина. Местна власт предстои да излезе с обща позиция:
Стойо Карегенски – зам.-кмет на община Карлово: „Лошото е това, че при една такава тенденция на ценообразуване те са готови да изкоренят розите и да хващат пътят за чужбина“.
В националния протест ще се включат розопризводители от 8 общини. Очаква се те да блокират главния път София – Бургас и пътя Карлово – Пловдив.
karlovopress.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram