„Гераците“ на матура

По откъс от повестта „Гераците“ на Елин Пелин е формулирана темата, по която 52 089 зрелостници ще пишат интерпретативно съчинение или есе. Тя бе изтеглена от журналист в просветното ведомство малко след 5 часа тази сутрин и беше обявена в 9 ч. по БНР.

Авторите, които можеха да се паднат на матурата по български език и литература, са Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Алеко Константинов, Пейо Яворов, Елин Пелин, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев.

Задължителният зрелостен изпит започна в 8:00 и ще продължи до 12:00. Освен да пишат аргументиран текст, зрелостниците ще трябва да отговарят и на 40 тестови въпроса.

За първи път дванадесетокласниците пишат с химикалки с черен цвят, които им бяха раздадени от квесторите. Всеки зрелостник има точно определено място в изпитната зала.

За първи път се събират и мобилните телефони не само на учениците, но и на квесторите. А родители-доброволци могат да следят за нарушения по време на целия изпитен процес. Всичките 4000 зали, в които се провежда изпитът, са наблюдавани от камери.

Оценките от матурите ще бъдат обявени до 10 юни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram