Коя е казанлъшката връзка на китайския собственик на „Автоградчето“ край Енина?

Близо три години няма белези да са стартирали инвестиционните намерения на новите собственици на бившето „Детско автоградче“ между Казанлък и Енина.

Имотът бе продаден от община Казанлък на мистериозния жител на Сингапур – Чин Пин Чен през лятото на 2016г. за 16,32 лева на квадратен метър. Китаецът е броил за имота от 33,6 дка общо 549 999 лева.

От документи на сайта на общинския съвет в Града на розите е видно, че Чен възнамерявал да строи дестилерия за етерично-маслени култури, цех за козметични продукти, шоурум и офиси.

Към момента в имота не личи инвестиционна дейност, не се охранява и отдавна е престанал да служи по автентичното си предназначение, за което е отреден при създаването на „Автоградчето“ през далечната 1983г.

Кой е Чин Пин Чен и как китаецът се е явил като единствения участник на търга  на общината за „Автоградчето“ е твърде любопитно и е тема за друг материал, но сделката му с община Казанлък има доста интересна фактология. Интересни са и свързаностите му с фирми и лица у нас.

Фирмата на Чен е учредена само един месец преди провеждането на търга, на който той се явява сам, без конкуренция.

„СКИНАТИК“ ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала Чин Пин Чен е регистрирано на 11 юли 2016г. Пълномощник на жителя на Сингапур у нас е Теодора Денева Минчева. Нейните пълномощия първоначално са по кратки, но биват удължени до две години. Срокът на пълномощното е продължен през май 2018г.

Теодора Минчева става съдружник с равни права в „СКИНАТИК“ ЕООД. Дружеството първо се води на адрес на ул.“Сливница“ в Казанлък, след това се мести на ул.“Д-р Стамболски“ №1, ет.2 ап.7.  На този адрес се водят още „ЛАРА БГ“ ООД и заличеният „ПАГИ ФИШ – ГАЛИНА ДИМИТРОВА ЕТ“. На посочения телефон за връзка 0431 6 37 39 отговарят още три фирми.

От годишните финансови отчети, публикувани в търговския регистър е ясно, че са заверени от счетоводителя Теодора Цанева-Мушакова.

 

52-годишният Чен става собственик на „Автоградчето“ с договор, подписан между него и кмета Галина Стоянова на 25 август 2016г.

Година след това той е поискал разрешение за изработване на подробен устройствен план за бъдещото строителство на дестилерията и цеха за козметика , както и да му бъде позволено  изграждането на по-широк пътен възел за достъп до бъдещата манифактура.

Деловите дейности на китаеца у нас се организират и движат от пълномощника, а по-късно и съдружник – Теодора Минчева. 38-годишната дама е от Казанлък и е управител на още една фирма – „ДАРТТЕКС“ ООД, учредена през 2013г. на адрес ул.“Петко Д. Петков“ 48. На този адрес се води тогава и общинската фирма „Стоки за бита“.

От годишните финансови отчети личи, че фирмата поддържа някакъв живот и изглежда като онези, дружества, създадени и крепени с минимална търговска активност, за да не правят впечатление на кухи. Счетоводно отчетите са заверени от Галина Димитрова-Косева, която е съпруга на бившия зам.-кмет по икономическите дейности Петър Косев /мандат 2011-2015г./

От последния финансов баланс на „ДАРТТЕКС“ ООД за 2015г. , публикуван в Търговския регистър, се вижда, че за годината има печалба от 4 000 лв.

Как Чин Чен е избрал Теодора Минчева за свой партньор в сериозната инвестиция, която предвижда, след като очевидно тя няма завидно търговско досие и капитал?

Или дамата му е била предложена и играе ролята на подставено лице, засега са само възможни догадки, почерпани от неосветената практика на някои местни бизнесмени с отлични контакти с властта?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram