Звездата на една Царица Роза свети от небето

70 дами от 142, носителки на короната на Царица Роза и техни подгласнички през годините, ще се съберат утре в родния Казанлък. Една Царица и подгласничката й няма да са сред тях, те са вече звездички от небосклона

Тези царкини, които ще успеят да дойдат, ще присъстват в късния следобед на представянето на проекта „Модни обекти в цветовете на розата”  на топ – дизайнера Мариела Гемишева, която също е казанлъчанка. Това съобщи сайтът на Община Казанлък днес. Дамите първи ще разгледат новите рокли за Царица Роза 2018 и нейните подгласнички, изработени от Гемишева и изложени в Музея на розата.

Новото одеяние на цариците и авторът – топ-дизайнерът Мариела Гемишева Снимка: Община Казанлък

 

 

 

 

 

 

 

 

Носителките на короната ще са гости на представянето и на книгата, събрала техни фотоси и спомени от коронясването и избора им за Царица Роза, както вече писа www.presstv.bg.

Книгата за цариците на Казанлък ще бъде представена на 18 май 2018г. в Музея на розата Снимка: Музей на фотографията в Казанлък

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Идеята да бъде осветена историята им датира от 2013 г., когато за първи път в историята на града в изложба на открито бе показана „Хрониката на Царица Роза в Казанлък“. Тогава бе и първият опит да бъдат поканени всички царици. От 43 успяха да се отзоват 23 и да участват в празника.

Първото събиране цариците през 2013г. на изложбата „Хроника на Царица Роза“ Снимка: Пресс ТВ
23 царици за първи път заедно участват в Карнавалното шествие на Празника на розата през 2013г. Снимка: Пресс ТВ

 

 

 

 

 

 

 

Царствената дамска компания утре от Музея на розата ще се отправи към Дома на културата в Казанлък, където трябва като жури да посочи следващата,носителка на приза Царица Роза 2018, уточняват от общинския пресцентър. Началото на шоуто е 19:00 часа.

Цариците за първи път са заедно в журито на конкурса през 2013г. Снимка: Казанлък Инфо

 

 

 

 

 

 

Както вече разказахме, общо 142 са казанлъчанки, които от 1970 г. до днес са участвали в конкурса и са били в ролята на царица или подгласничка, в този брой влизат и две дами, които са станали жив символ на празника по друг повод. 48 са цариците. Припомняме, че две поредни години: през 1977 и 1978, не е била избирана царица. В България живеят 35 от тях, в Казанлък – 18, а в чужбина – 13.

Първо снимково ревю на коронованите казанлъшки дами в „Хроника на Царица Роза“ през 2013г. Снимка: Пресс ТВ

 

 

 

 

 

 

 

Тъжното изключение е Царица Роза 1980 – Стоянка Николова,  която вече не е на този свят. Красавицата отпреди 38 години се засели в ловните на необятното след боледуване през октомври 2016г. Още по-скръбна е иронията, че по същото време ни напусна и едната от подгласничките на Стоянка Николова.

Стоянка Николова е коронясана през 1980г. Снимка: личен архив
Първа снимка на Стоянка Николова като Царица Роза 1980 Снимка: личен архив
Стоянка Николова, 1980г. Снимка: личен архив
Царица Роза 1980 Стоянка Николова през 2013г. на спектакъла по избора на поредната царица Снимка: Казанлък Инфо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Една от последните снимки на Стоянка Николова Снимка: личен архив

 

 

 

 

 

Приживе Царица Роза 1980 разказа за Пресс ТВ интересната си история по избирането и коронясването й. Конкурсът, на който е посочена за царица, всъщност, се провел година по-рано, през 1979 г., а церемонията по интронизирането й през 1980, когато и тя е водила и празничното шествие. Стоянка през последните години от живота си преподаваше в училището в Николаево. Още за прецедента по избора и коронясването й в двете различни години ще разкажем в отделен материал. Поклон пред паметта й!

Чия глава ще украси короната тази година, ще стане ясно утре вечер Снимка: Пресс ТВ

 

 

 

 

 

Началото на конкурса-спектакъл за избора на Царица Роза 2018 е утре от 19:00 часа в Дома на културата „Арсенал“. Билетите за шоуто бяха продадени преди седмици.

За всички, които не успеят да гледат в залата на Културния дом и поради огромния интерес на казанлъчани към него, от Община Казанлък ще дадат възможност спектакълът да бъде видян на открито с директно излъчване на видеостена в парк „Розариума“.

26 момичета от Града на розите ще влязат в надпревара за признанието. С избора на Царица Роза 2018 празничните дни в Казанлък започват и ще продължат до кулминацията им в началото на месец юни.

26 са кандидатките за Царица Роза 2018 Снимка: Община Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram