Започват Дни на изкуствата и занаятите в Шипка

От 18 май до 2 юни ще се проведе първото издание на „Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите.“ Събитията в афиша са в три последователни уикенда,  като кулминацията на феста ще бъде на 24 и 25 май, с базар на занаяти на открито и богата музикална програма – съчетание между автентичен фолклор и модерни стилове като етно фюжън, джаз, електроника.

Събитието има за цел да възроди някои от местните занаяти, да покаже майсторството на българите и да популяризира Шипка като туристическа дестинация. Посетителите ще могат да опитат и местни кулинарни изкушения, а част от гостите чужденци ще сготвят нетрадиционна кухня, характерна за техните страни.

Програмата на феста ще предложи на шипченци и на гостите на града да се докоснат до автентични български занаяти като бродерия, тъкачество, калоферска дантела, ковачество, грънчарство. Ще има и интересна филмова програма, както и фестивално издание на играта „Да открием богатство“. На 1 юни фестивалът ще покаже и характерния за региона ритуал Розоварене.

Сред множеството гости на феста ще бъдат „Читалня книги в облаците“ с изложба посветена на българската азбука, както и кинофестивала (НЕ)Възможното образование с прожекция на филма „Азбука“.

Театър, работилнички и игри за най-малките, инфо пойнт на програма Еразъм+ на Европейския съюз и представяне на проекта „Изграждане на общност“, предвижда програмата.

Вижте събитията тук:
https://shipka.info/predvaritelna-programa-shipkafest/

Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина -1861″ гр. Шипка и
фондация „Отворен интелект – ОУПЪН Майнд“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram