Казанлъчанин извървя пътя от аматьор до професионалист

Той е Христо Янев- първият старши треньор от града на розите, който застава на кормилото на най-успешния български футболен тим- ЦСКА. Роден на 4 май 1979г. в Казанлък.
Младият треньор на армейците започва да се занимава с футбол на едва 10 години като част от юношеските гарнитури на „Розова Долина“. След придобитите основни умения на футболист на 17 години Христо поема посока Тетевен, където заиграва за местния „Олимпик“. Изкарва един сезон, след което отборът от Тетевен се обединява с „Берое“ (Стара Загора) и така Янев попада в тима на града под аязмото.

През 2000г. талантливият полузащитник е привлечен в редиците на гранда в София.

На „Българска армия“ казанлъчанинът изиграва 139 мача и отбелязва 59 гола. През 2005г. е избран за футболист №1 на ЦСКА.

Янев записва 8 мача и 3 гола за националния отбор на България. Шампион на страната за 2003 и 2005 г. На 7 юли 2006 г. подписва двугодишен договор с френския втородивизионен „Гренобъл“, а трансферната сума е 350 000 евро. През сезон 2007/08 отборът завършва на второ място в Лига 2 и печели промоция за елита на Франция. През лятото на 2009 г. договорът му изтича, а от клуба не му предлагат нов и Янев става свободен агент.

На 26 юни 2009 г. подписва договор за 3 години с „Литекс“. Официален дебют за „оранжевите“ прави на 1 август 2009 г. в мача за Суперкупата на България, загубен от „Левски“ с 0:1. С „Литекс“ е двукратен шампион (2010, 2011), както и носител на Суперкупата за 2010 г. През април 2012 г. в шампионатен мач срещу Монтана, след неспортсменска проява и последвал червен картон, е отстранен от първия състав и изпратен от треньора Христо Стоичков да тренира с юношите на клуба.

След края на сезона „Литекс“ не предлага нов договор на Янев и футболистът си тръгва като свободен агент. Подписва с ЦСКА, където по това време наставник е Стойчо Младенов, но след провала в евротурнирите е освободен от отбора. През септември разтрогва договора си с „червените“ и подписва с изпадналия от гръцката Суперлига „Панетоликос“. След един сезон в Гърция се завръща у нас и подписва договор със „Славия“. Джуджето прекратява състезателната си кариера в началото на 2014 г.

През януари 2015 г. Янев е назначен за старши треньор на „Миньор“ (Перник), който участва в Югозападната „В“ група. Дебютира официално начело на „чуковете“ на 1 март, когато перничани побеждават с 4:1 „Германея“ (Сапарева баня). През 2015 г. става старши треньор на ЦСКА.
По-малко от година начело на червените Христо ще изведе армейците на финал за купата на България.
Да пожелаем късмет на Ицо!

Иван Димов 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram