Уникално издание представя Цариците на Казанлък

Уникално книжно издание, което проследява половинвековната история на избора на Царица Роза в Казанлък ще бъде представено този петък. Изданието, реализирано по спечелен проект пред Национален фонд „Култура“ – „Проучване и популяризиране на Царица Роза – 50-годишен юбилей“, е съфинансирано от Община Казанлък. „50 години Царица Роза Казанлък“, включва пълен списък и архивен снимков материал за всички до момента дами от Казанлък, носителки на короната през годините.

Първата казанлъшка Мис Роза – Стефка Таралежкова, определена на абитуриентския си бал през 1960-а година, води царствения наниз от имена в новата, първа по рода си книга, подготвена за издаване от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Екипът, начело с директора инж.Стефан Пупукчиев, работи по проекта близо година. През това време е събрана огромно количество информация за цариците-Рози и техните подгласнички, за провеждането на конкурса, за организацията по избора и други факти,  намерили място в изданието. Набрани, архивирани и обработени са стотици снимки, част от личните архиви на повече от 150 казанлъчани. Установени са контакти със 142 от избраничките в тройката на конкурса в годините назад. „50 години Царица Роза Казанлък“ публикува 212 снимки – чернобели и пълноцветни, много от тях – непоказвани до момента. Принос за сдобиването с толкова богат документален материал, има цялата казанлъшка общност, особено, момичетата – основни герои в празничните събития, както и техните семейства. Стотици фотоси са предоставени от други участници в Празника на розата от 60-те години на 20-и век, до момента. Сред тях – на първо място, шестимата местни актьори, били в ролята на тракийския цар „Севт Трети“ в продължение на близо 40 години. „Цялото изследване на екипа, бе съпътствано от изключителната  любов към Празника на розата и родния Казанлък, която пазят огромното количество дами, носителки на титлата Царица Роза“, споделят участниците в подготовката на изданието.

В летоброенето на казанлъшките красавици от 1960-а година, до ден днешен, с малки прекъсвания  в началото на периода, България си остава предпочитаното от тях място за живеене, констатира авторският колектив. У нас живеят 35 Царици на Розата, 18 от тях – в Казанлък. Своя нов дом извън страната  са намерили 13 царици.

Изданието на Община Казанлък ще бъде представено в Музея на розата от 17.30 часа в присъствието на кмета Галина Стоянова и  видни гости. Отправени са покани към всички над 140 красавици, участници в най-празничните от половин век насам събития в Града на розите,  представени в „50 години Царица Роза Казанлък“. Събитието е включено в   програмата на тазгодишния Фестивал на розата и се провежда в деня на избора на юбилейната 50-а Царица Роза, който е предвиден за същата вечер в Дома на културата „Арсенал“.

1. 1972 – Царица Мария Раевска, подгласнички – Надя Карагитлиева  и Зоя Божикова
2. 1972 – трите момичета с цар Севт Трети – Никола Георгиев
3. 1994 – Надежда Цветкова
4. 1996 – Царица Десислава Донева
5. 2017 – Цветелина Илиева
6. 1975 – Царица роза Елка Мишонова с цар Севт Трети Никола Георгиев – Кольо Царя.
7. 1975 – Царица Роза Елка Мишонова с цар Севт Трети и подгласнички  от ляво на дясно: Христина Пирьова и Нели Динева.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram