Към председателя на ОбС: Златанов, къде видяхте обществената поръчка за КТБ?

Днес на личната си страница във Фейсбук, по повод посещението на кмета Галина Стоянова при Цветан Василев, председателят на Общинския съвет Николай Златанов заяви: „КТБ беше обслужваща банка на община Казанлък, избрана с обществена поръчка. За тези, които не знаят, избора на банка от всички общини СЕ СЪГЛАСУВА с Министерството на финансите”. Това е доста интересно, имайки предвид че по това време министър на финансите е Симеон Дянков. В кабинета „Борисов”.  А самия Бойко Борисов заяви преди часове, след като се разрази скандала със списъците, че негови хора по никакъв начин не са свързани с КТБ.

Какво се оказва, кой лъже? Всичко това означава, че прехвърлянето на сметките на Община Казанлък е станало зад гърба на Премиера. Защото вчера той заяви: ”Аз нямам хора там” и уточни, че в писмото от името на Василев се твърдяло, че тези хора са взимали пари от банката при посещенията си.

Значи някой лъже – Премиера или Председателя на Общинския съвет на Казанлък? Защото Борисов бе категоричен.

А интересен е и фактът, че Община Казанлък е получила разрешение от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков на 18.02.2013 г. веднага след като е разрешил на Община Казанлък да прехвърли сметките си в КТБ. Вероятно през главата на Бойко Борисов. По това време имиджът на Дянков, известен като „постната пица”, е сериозно разклатен и финансовият гуру е под прицела на усилените критиките на Бойко Борисов. Симеон Дянков е подал оставката си. Две дена след висшето му разрешение за преместването на казанлъшките сметки в КТБ, кабинетът „Борисов” падна.

След приключване на мандата си като финансов министър, Симеон Дянков стана ректор на Руската Икономическа Школа в управлението, на която са някои от най-властните руски олигарси. Година по-късно Дянков получава и длъжност като член на надзорния съвет на ВТБ. Същата ВТБ, която бе единственият кандидат-приватизатор за Булгартабак при услужливата процедура, създадена специално за тях от правителството на Борисов. Същата ВТБ, което година по-късно пак много услужливо „продаде“ дела си в цигарения гигант на фирми, контролирани от КТБ. Така че кой лъже? Бойко Борисов или Николай Златанов?

Явно всичко това е свършено задкулисно с пренебрегването на Министър-председателя. Неизвестен остава и фактът защо след като контролира договора с КТБ Галина Стоянова, както самата тя заяви в отговора си до Пресс ТВ днес, не е отишла при банкера с Председателя, а с бизнесмен, който търгува с Русия? Отговор може би няма да получим, но ще разчетем в риторичния въпрос в писмото на Цветан Василев: „Както съм имал възможност в предишни мои интервюта да заявя – не политиците са ме създали. От мен те, особено нагло и арогантно, се възползваха. Каква работа би могъл да има при мен един политик например? И каква работа би могъл да свърши за средна продължителност на среща 5-7 минути?! А на паразитите ще кажа едно – истинското шоу тепърва предстои!“

Община Казанлък не е обявявала обществена поръчка за обслужваща финансова институция, научи ПРЕСС ТВ. Такава не може да бъде открита в нито един регистър на Агенцията за обществени поръчки. Тя е изпратила публична покана единствено до Корпоративна търговска банка. От своя страна финансовата институция представя оферта на един лист, която не е била запечатан дори в плик. Община Казанлък не е извършила процедура съгласно Закона за обществените поръчки. Затова имайки предвид че общинското ръководство най-нагло лъже казанлъчани, ПРИЗОВАВАМЕ публично да бъдат оповестени всички получени оферти за обслужваща банка на Община Казанлък!

Били ли са те в запечатан плик с ненарушена цялост съгласно всички изисквания? Кога са отворени офертите, кой е присъствал, кои са членовете на комисията взела решението. Какви са били критериите за обслужваща финансова институция?

Призоваваме да бъде предоставен и протоколът от процедурата по избор на обслужваща банка!

П.П. Господин Златанов, очакваме на Фейсбук страницата Ви да постнете линк към обществената поръчка, която е обявена за КТБ! В случай, „че не откриете такава обществена поръчка, Ви напомняме, че като председател на Общинския съвет имате право да изискате пълната документация и официално да я обявите на медииите.

otg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram