Безплатни прожекции и вход свободен на Шипка за Нощта на музеите

Постоянната експозиция „Шипченска епопея“ в Паметника на свободата ще може да бъде разгледана до 22.00 часа, включително, в инициативата „Нощ на музеите“ на 18 май. Обявеният час за начало на посещенията е 16.00.

В съботния ден, на всеки кръгъл час в мултимедийната зала до Паметника на свободата ще има прожекции (от 17.00 до 20.00 часа) на руския документален филм „: Не нам, не нам, а на Твоето Име“. Сниман през лятото на 2018 г. в Националния парк-музей „Шипка“, филмът се прожектира за пръв път след представянето му в Руския Културно-информационен център в София.

„Не нам, не нам, а Имени твоему“
Тези думи са изсечени на Руския паметник в София, на паметниците по шипченското бойно поле, на възпоминателния медал „В памет на Руско-турската война 1877-78 год.“, учреден с Указ на император Александър II на 17 април 1878 г..
Да припомним, че това е съкратен цитат от Библията: Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина (113 псалм на Давид, девети стих). Но фактът, че с тази фраза свързваме хилядите знайни и незнайни воини, паднали в Руско-турската война за освобождението на България, се дължи на Заповедта по Действащата армия от 27 февруари 1878 г., подписана от Главнокомандуващия, Великия княз Николай Николаевич, и прочетена в Сан Стефано. В нея между другото се казва: „Какво биха значили нашите сили и нашите жертви, ако не беше помощта на Всевишния? В нашето свято дело със Своята десница Той ни водеше и ни пазеше. На Неговата могъща сила дължим нашите успехи, затова ще кажем: Не нам, не нам, а на Твоето Име.“

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram