Казанлъшки гросмайстор е втори в атрактивен шахматен празник

На 10 май в зала „Универсиада“ в София се състоя атрактивен шахматен празник. За шеста поредна година се проведе приятелска шахматна среща по шахмат между привърженици на отборите на ЦСКА и Левски. Любители и състезатели на шахматната игра се събираха чрез участието си в събитието да изразят волята си за толерантност по спортните терени, срещу проявите на ксенофобия и насилие, които нерядко съпътстват спортните дербита у нас.
Шахматното събитие се провежда като част от програмата на София за кандидат за eвропейска столица на спорта през 2017 г. След като в първите четири издания резултатът беше 2 на 2, през 2014 година мачът завърши с колосалното реми – 100 на 100. Преднина получиха привържениците на ЦСКА, които взеха преднина в общия резултат след като през 2015 година спечелиха мача с резултат 116 на 84. „Червените” бяха предвождани от игралия на първа дъска, капитан на отбора – депутатът Кристиан Вигенин.
В двубоя личаха имена на утвърдени гросмайстори и млади състезатели, видни обществени личности, любители и радетели на шахматната игра. Всеки двубой се игра в две партии. След приключването на мача се проведе атрактивния блиц турнир за купа „Толерантност 2015”. Победител с 9,5 т. от 11 възможни стана ГМ Петър Арнаудов, състезател за 2015 г. от ЦСКА – София. Второто място завоюва  казанлъчанинът ГМ Петър Дренчев („Рицар” София) с 9 т. Също с 9 т. е Любослав Катов от „Елит” София. 80 участника се състезаваха с контрола на игра по 5 минути на състезател за партията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram