Треска за прием в гимназиите, остава седмица до изпитите

Външното оценяване след VII клас по български език и литература е на 19 май, а по математика – на 22 май. Дните са неучебни за останалите ученици, без дванайсетокласниците, за които също предстоят матури.

Завършилите VII клас вече ще са с основно образование, а резултатите от изпитите – в точки. Училищата могат да изберат и два различни учебни предмета при образуването на бала за прием след VII клас. Става въпрос за предмети от свидетелството за завършено основно образование, като оценките от тях отново се преобразуват в точки. Може да се вземат предвид и резултати от олимпиади или състезания.

Заявленията за кандидатстване в училищата ще се подават между 16 и 22 юни, на място в определените за това училища или по електронен път.

Държавният план прием за новата учебна година вече е утвърден. 60 748 ученици ще се обучават в 2324 паралелки. Профилираните паралелки са малко повече от професионалните, като най-голям е броят на паралелките по „чужди езици“ – 406 за цялата страна.

Прави впечатление големият интерес към новите паралелки по „софтуерни и хардуерни науки“ -140. На трето място са природните науки, а на четвърто – по „предприемачество“.

За първа година план-прием ще има и в V клас в профилирани гимназии с профил „Математика“ и „Природни науки“.

Анализът на МОН сочи, че през миналата учебна година броят на завършващите VII клас намалява с предходната с 1032 ученици, но през сегашната година има увеличение. Намаляват учениците, които завършват VII клас, в областите Ямбол, Силистра, Русе, Разград, Пловдив, Видин и Габрово. Тенденцията е обратна за столицата.

Намалява и броят на учениците, които завършват VIII клас. Такава тенденция има в областите Ямбол, Търговище, Шумен, Хасково, София-област, Русе, Пловдив, Кюстендил, Кърджали и Добрич. В София-град завършващите са най-много и броят им постоянно расте.

Източник: МОН и uchiteli.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram