Самарски пита кмета публично. Стоянова длъжна да осветли премълчавано задкулисие

Оставено ли бе безстопанствено училище „Димитър Андреев” от кмета? Защо безславно хлопна врати сепаратора на „Грийнпланет”? Колко е харчът и какви са ползите от воаяжа до Лувъра? Игнорира ли Галина Стоянова местните фирми в полза на чуждите в изпълнението на нашенски обекти? Отговори на тези въпроси очакват утре публично на сесия на Об съвет старейшината Васил Самарски и казанлъчани.

 

Ще имат ли шанс утре казанлъчани да разберат отговорите на куп въпроси, поставяни неведнъж от Медийна група „Вис виталис” и оставяни неосветени от кмета Стоянова? Въпросите касаят ред местни неуредици и съмнителни действия в работата на администрацията, водена от нея.

На сесия на Общинския съвет старейшината от БСП Васил Самарски, колегите му от групата на левицата и съгражданите ни трябва да получат публични отговори  от кмета на официалните питания, депозирани по-рано в деловодството на местния парламент и включени в дневния ред на утрешната сесия.

Поради странното и съмнително мълчание на поредица от въпроси на медиите ни по горещи казанлъшки теми, се наложи Самарски да попита в правото си на общински съветник Стоянова за премълчаните факти около продажбата на бившето училище „Димитър Андреев”, внезапно хлопналия врати сепаратор, оставил хора на улицата без заплати, разноските и преките за града ни резултати от пътуването на кметицата и съпровождащите я до Лувъра, колко и кои местни фирми са участвали в изпълнението на обекти от Инвестиционната програма на Общината, игнориран ли е местния бизнес за сметка на фирми-гастрольори.

В дневния ред на заседанието на Об съвет са намерили място отговорите на четирите питания на Васил Самарски, като ред те са поставени в самия му край. Припомняме, че сесиите на местния парламент са открити за всички граждани. Всеки пожелал може да участва като гост и да чуе, надяваме се, от кметицата публично отговорите й на въпросите. Припомняме и факта, че Стоянова няма право да не отговори на общински съветник. Ще припомним и друго обстоятелство, а именно това, че горепосочените въпроси вече получиха мълчалив отказ от отговори, поставени по реда на Закона за достъп до обществена информация от медийната ни група. Конкретиката на въпросите е свързана с:

  • Наличието на застраховане, охрана и предявени претенции от кмета на община Казанлък, касаещи умишления пожар (по данни на Полицията) на обект общинска собственост „бивше училище „Димитър Андреев” в периода юни 2012 г-декември 2014 г.;
  • Наличието на договори с казанлъшки фирми-изпълнители на обекти от инвестиционните програми на Община Казанлък от периода 1.11.2011 год. до 30.04.2015 год.
  • Изпълнението на Решение на Общински съвет-Казанлък за сключване на Договор с „Грийнпланет” ООД без  обществена поръчка за изграждане на Сепарираща инсталация и нейната дейност за 10 години (Решение №498/04.03.2013 год.);
  • Финансирането, състава и резултатите на делегацията на Община Казанлък, участвала в откриването на българската изложба в Лувъра в Париж, Франция.

Според Васил Самарски тревога буди мълчанието на кмета Галина Стоянова по въпроси, които се поставят в публичното пространство за управлението на общината и не намират отговори. „Стана традиция в този мандат да се поднасят отговори само на въпроси, които на ГЕРБ им харесва и са част от популизма на управлението им, а не от дневния ред на казанлъчани. Отговорността  на един кмет не е в отсъствието на информация за публичните финанси, за изпълението на взетите решения от ОбС и избягването на отговори чрез процедурни хватки. Не трябва да забравяме, че Стоянова дойде на власт с посланието „Открито управление, гарантирано от ГЕРБ”. Но за съжаление поведението на кмета Галина Стоянова буди съмнения за задкулисие, корупция и некомпетентност”, смята Самарски. Той очаква отговорите на Стоянова на заседанието на Общинския съвет  утре, на 13 май.

Питанията са на основание Закона за местното самоуправление и местна администрация и по реда, регламентиран в Правилника за организацията и дейността на ОбС-Казанлък ( чл. 33, ал.1, т.4 и ал. 2 от ЗМСМА във връзка с чл. 107 от ПОДОС-Казанлък).

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram