Приключва реализацията на водния проект за Стара Загора

Завършиха дейностите по реализацията на „Интегрирания воден проект за Стара Загора“. Строителството е изпълнено в срок, съгласно изискванията в сключения договор, съобщиха по време на пресконференция днес ръководителят на проекта и зам.-кмет на общината Янчо Калоянов и Милена Димитрова – нач. отдел Инвестиции и управление на проекти. Обектите са с подписани документи и въведени в експлоатация. В момента се подават документите към Управляващия орган за верифициране и одобрения, стана ясно още днес.

С изпълнението на проекта завършва целият канализационен цикъл на Стара Загора и се решават напълно проблемите с водоснабдяването и канализацията на града. Около 27 км. канализационна мрежа е изградена, рехабилитирана и модернизирана,  реконструирани са над 2 км. водоснабдителна мрежа в града и близкото село Богомилово. „Обновени са главни колектори и отливни канали в Стара Загора. Изградена е канализацията на кв. „Кольо Ганчев”, както и водоснабдяването и канализацията на кв. „АПК”, обясни инж. Калоянов.

Интегрираният воден проект за Стара Загора, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, е на обща стойност 40, 4 млн. лв. Община Стара Загора получи от Министерството на околната среда и водите почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект.

Изразходваните средства за 2014 г. са верифицирани от Управляващия орган, извършеният одит от Изпълнителната агенция към Министерството на финансите е преминал успешно и без забележки, съобщи гл. финансист Цанка Ганева. Разполагаме с достатъчно средства, за успешното приключване на проекта и няма да натоварим бюджета на общината, каза тя.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Околна среда е подписан на 01.06.2012 г. Изпълнител е Обединение „Воден проект за Стара Загора“ като стойността на договора е 26 961 871,52 лева без ДДС.

Предстои да бъдат рехабилитирани голяма част от улиците в кв. „К.Ганчев“, предвиден иса около 500 000 лв. за целта, съобщи зам.-кметът Янчо Калоянов. По думите му, ще се кандидатства по проект за цялостна рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа в старозагорския квартал „Самара”-3, а след това и за ромския кв. „Лозенец”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram