Галина Стоянова започва изборната си кампания за ромски гласове…но на каква цена?!

Явно Галина Стоянова е започнала предизборната си кампания и ще се бори за ромските гласове. В навечерието на ромския празник – 8 април, тя обяви, че като подарък ромите ще получат  нова площадка за спорт и игри на децата от  квартала.  Тя ще бъде разположена върху близо 140 кв. м и ще бъде оборудвана с катерушки, пързалка, люлки и съоръжения за спорт, за които самите жители на квартала ще отговарят за изграждането и опазването им. До тук добре. Но от тук нататък : Вече е избран изпълнител на обекта, който се оказва изключително ОПАСЕН за децата, които ще играят там, тъй като в близост преминава електропровод с високо напрежение. Ограничения за строителство около въздушни електропроводни линии.

Това се води сервитутна зона и всякакъв вид застрояване, включително и на детски площадки е ЗАБРАНЕНО. Нарушено е изискването: Ако минава високо напрежение през парцел в населено място и селищно образование, минимални размери на сервитутните зони за енергийни обекти (ограничение за строителство) са следните:

– За въздушни електропроводни линии от 110 kV, по 4 m от двете страни на електропровода, За въздушни електропроводни линии от 220 kV, по 6 m от двете страни на електропровода. За въздушни електропроводни линии от 400 kV, по 9 m от двете страни на електропровода..Обещаната от кметицата площадка е с с размери 8 Х 14 метра и в мястото, където е предвидена за изграждане НИКЪДЕ няма такова отстояване. Няма и площ, която да не е под електропровод. Площадките за игра се устройват така, че да осигуряват безопасност и достъпност при игра за всички ползватели, като се предприемат подходящи мерки срещу възможни рискове, застрашаващи живота и здравето на ползвателите и на техните придружители. Изграждането на една детска площадка /дори и преди избори/не е лесна задача. Те трябва да съответстват на нормативните изисквания: „Наредба 1 от 12.01.2009г. за условията и реда за устройство и безопасност на площадките за игра”, „БДС EN 1176:2008- съоръжения и настилки за площадки за игра”, „БДС EN 1177:2008 – ударопоглъщащи настилки за площадките за игра- методи за изпитване”. Това което Галина явно е пропуснала. Интересно е и как главния архитект издаде разрешително за строеж в пълно противоречие на Закона за устройство на територията. Но, явно Законите на важат за това управление на Община Казанлък.

Петър Иванов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram